Naar hoofdinhoud Naar footer

LeerDoeDeeltraject: Team van de toekomst

Laatst bijgewerkt op: 11-03-2025

De ouderenzorg staat onder druk. Door kennis te delen en toe te passen, benutten we de beschikbare capaciteit optimaal. In het LeerDoeDeeltraject Team van de toekomst werk je samen met 10 tot 14 andere verpleeghuisorganisaties aan: hoe richt je een toekomstbestendig zorgteam in?

In het LeerDoeDeeltraject leer je van andere organisaties én onze experts. Daarnaast krijg je persoonlijke begeleiding van een coach. Met elkaar zorgen we voor toekomstbestendige ouderenzorg.

Wat houdt het traject in?

Het traject start in juni 2025 en duurt tot en met september 2026. Iedere 6 weken is er een fysieke of online bijeenkomst waarin verschillende professionals en informele zorgverleners samenwerken aan een sterk Team van de toekomst. 

Wat is het Team van de toekomst?

Een Team van de toekomst is een divers team. Het bestaat niet alleen uit zorgprofessionals, maar ook uit medewerkers zonder zorgachtergrond, vrijwilligers en natuurlijk de cliënt zelf met het eigen netwerk. Dit team krijgt ondersteuning van specialisten en werkt in een organisatie die deze manier van werken stimuleert. Dit zorgt ervoor dat cliënten meer eigen regie en zelfredzaamheid behouden, waardoor de inzet van professionele zorg vermindert.

Voorlichtingsbijeenkomst

Heb je interesse in deelname aan het LeerDoeDeeltraject: Team van de toekomst en wil je eerst meer informatie? Meld je dan aan voor een online informatiebijeenkomst.

Wat kun je verwachten?

Drie belangrijke onderdelen waaraan je werkt tijdens het traject

1. Richting bepalen

Wat is jullie visie op het Team van de toekomst? Hoe belangrijk vinden jullie bijvoorbeeld de schijf van vijf of reablement? Hoe vertaal je dit naar je organisatie?

2.Inrichting aanpassen

Welke werkprocessen passen bij deze nieuwe manier van werken? Hoe geef je medewerkers zonder diploma een grotere rol in de zorgverlening? Denk hierbij aan functiebeschrijvingen en werkwijzen.

3. Samenwerking verbeteren

Hoe werk je beter en gelijkwaardiger samen met mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers met een andere achtergrond? 

We gaan voor een brede aanpak en een blijvende verandering. Daarom besteden we veel aandacht aan bewustwording, communicatie en de betrokkenheid van informele zorgverleners.

Wat verwachten we van deelnemende organisaties?

  • De organisatie wil serieus aan de slag met het Team van de toekomst.
  • De projectleider besteedt minimaal 8 uur per week aan het traject.
  • De projectleider werkt bij voorkeur samen met een collega uit een andere discipline.
  • Er wordt een projectteam samengesteld met medewerkers en informele zorgverleners.

Aanmelden

Meld je aan voor een van de vier online informatiebijeenkomsten via Teams: 

Of meld je direct aan voor het LeerDoeDeeltraject

Lees meer

Lees ook het Inspiratiemagazine Team van de toekomst