Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuw: Doe mee aan de online werkplaatsen infectiepreventie!

Gepubliceerd op: 18-07-2024

Aandacht voor goede infectiepreventie in de verpleegzorg thuis is belangrijk. Zo voorkom je infecties en besmettingen bij mensen met een kwetsbare gezondheid. Het programma ‘Samen werken aan infectiepreventie’ ondersteunt organisaties om hygiëne en infectiepreventie te verbeteren. Vanaf september kun je meedoen aan de online werkplaats over infectiepreventie in de verpleegzorg thuis. In oktober start de online werkplaats ‘Informele zorg en infectiepreventie’. Meld jij je aan voor één van de werkplaatsen?

Twee online werkplaatsen 

Er zijn twee online werkplaatsen. Beide bestaan uit drie online bijeenkomsten waarin deelnemers uit verschillende zorgorganisaties in een vaste groep kennis, ervaringen en ideeën uitwisselen. Ervaren adviseurs begeleiden de bijeenkomsten en bieden concrete handvatten waar je als deelnemer direct mee aan de slag kunt. Tijdens de werkplaatsen doe je inzichten op over het thema, leer je van andere zorgprofessionals en kun je extra ondersteuning krijgen van een coach, als je wilt. 

Werkplaats ‘Verpleegzorg thuis en infectiepreventie’ 

Tijdens de online werkplaats ‘Verpleegzorg thuis en infectiepreventie’ komen de uitdagingen van zorg verlenen in de thuissituatie aan bod. Hoe zorg je voor de juiste materialen bij iedere cliënt en hoe vervoer je dat hygiënisch? Welke aandachtspunten liggen er bij de organisatie en welke in de praktijk? Met wie werk je samen? En welke rol speelt informele zorg? Ga met deze vragen aan de slag in de online werkplaats! 

Tips voor infectiepreventie in de thuiszorg

Wil je al aan de slag? 4 tips voor infectiepreventie in de thuiszorg:

  1. Houd iedereen op de hoogte. Zorg dat iedereen op de hoogte is van de nieuwste hygiënische richtlijnen en zorg voor voldoende beschermingsmiddelen.
  2. Zorg voor goede handhygiëne. Was en/of desinfecteer je handen op het juiste moment en draag handschoenen alleen bij het contact met lichaamsvloeistoffen. Stop een klein flesje handalcohol in je tas. Handig, als je veel onderweg bent.
  3. Denk aan je persoonlijke hygiëne. Zorg voor schone werkkleding, opgestoken haren en ongelakte, korte nagels. Volg daarnaast de regels bij hoesten en infecties.
  4. Houd je materialen schoon. Maak regelmatig je eigendommen die je gebruikt bij de cliënt, zoals je telefoon of pen, maar ook je dienstauto schoon.

Wil je meer weten? Lees dan het artikel op Zorg voor Beter: Tips voor infectiepreventie in jouw thuiszorgteam.

Werkplaats ‘Informele zorg en infectiepreventie’ 

Werk jij samen met informele zorg? En loop je tegen lastige situaties aan als het gaat om hygiëne en infectiepreventie? In oktober 2024 start de werkplaats ‘Informele zorg en infectiepreventie’. Hierin komen de volgende vragen aan bod: Hoe spreek je elkaar aan? Wat kan je wel en niet verwachten van mantelzorgers en vrijwilligers op dit thema? Hoe werk je op een goede manier samen? Meld je aan en ga met deze vragen aan de slag in de online werkplaats! 

Tips over informele zorg betrekken bij infectiepreventie

Alvast 5 tips om informele zorg te betrekken bij infectiepreventie:

  1. Praat over hygiëne met informele zorg en vertel ze waarom hygiëne belangrijk is.
  2. Maak afspraken met informele zorg over hygiëne of bedenk hygiëne huisregels.
  3. Laat zien hoe het hygiënisch werken moet en vertel waar de nodige materialen liggen.
  4. Bespreek het thema met het management of de infectiepreventiecommissie: wat kunnen jullie doen op dit thema?
  5. Maak een hygiënebeleid voor informele zorg, en maak die deel van het beleid dat er eventueel al is over de samenwerking met informele zorg.

Meer weten? Lees dan het artikel op Zorg voor Beter: Tips om mantelzorgers en vrijwilligers over hygiëne te leren.

Deel deze pagina via: