Vijf nieuwe toolkits voor implementatie zorgtechnologie in de ouderenzorg
Gepubliceerd op: 25-02-2025
Vanuit de behoefte van ouderenzorgorganisaties om versneld technologie te implementeren, zijn er vijf implementatietoolkits ontwikkeld voor verschillende technologieën. De toolkit is een stappenplan met gerichte tips en hulpmiddelen, afgestemd op specifieke zorgprocessen. Zo kunnen zorgorganisaties leren van eerdere ervaringen en valkuilen vermijden.
De technologieën waar de toolkits over gaan zijn hybride zorg en ondersteuning met beeldschermcontact, spraakgestuurd rapporteren, externe leefcirkels, dagstructuur-ondersteuning en expertise op afstand.
Voor de praktijk door de praktijk
Initiatiefnemers Waardigheid en trots voor de toekomst en Zorgvernieuwing in Versnelling hebben intensief samengewerkt met diverse zorgorganisaties om deze toolkits samen te stellen. Hierbij is ook gebruikgemaakt van de kennis die al in zorgorganisaties beschikbaar is.
'Zorgorganisaties willen graag leren van elkaar', zegt Samantha di Rocco, senior adviseur bij Vilans. 'Daarom nemen we in de toolkits ook de geleerde lessen op van meerdere organisaties. Heeft een deelnemende zorgorganisatie bijvoorbeeld al een training gemaakt of een plan van aanpak opgesteld voor de implementatie, dan nemen we dat mee.'
Het zorgproces moet leidend zijn, de technologie moet het proces volgen.
Samantha di Rocco, senior adviseur Vilans
De vijf toolkits zijn inmiddels af en gepubliceerd. 'Dat ze er zijn gekomen, laat zien hoe groot de behoefte van zorgorganisaties is om te kunnen versnellen in de implementatie van zorgtechnologie', zegt Di Rocco. 'De meeste partijen willen niet meer pionieren, maar op een heel praktische manier aan de slag en gebruik maken van de ervaring die andere organisaties al hebben opgedaan. De urgentie wordt gevoeld.'
Urgentiebesef
Die urgentie heeft alles te maken met de toenemende zorgvraag door vergrijzing en de personeelskrapte. Ouderenzorgorganisaties zetten zorgtechnologie in om toekomstbestendig te worden. Toolkits spelen een belangrijke rol om de implementatie van die technologieën te versnellen. 'Iedere ouderenzorgorganisatie die met zorgtechnologie aan de slag gaat, leert daarvan', zegt Sanne van der Weegen, projectleider digitale zorg bij Vilans. 'En het is aan ons om te zorgen dat die kennis wordt verspreid.'
Behoefte om te versnellen
Di Rocco: 'Die urgentie heb ik ook heel duidelijk gemerkt in mijn vorige baan bij Careyn. Ik was daar bezig met het implementeren van de medicijndispensers en wilde dit gefaseerd doen over de verschillende regio’s. Maar tijdens de zomerperiode gaven sommige regiomanagers aan dat ze met acute personeelskrapte te maken kregen. Daarop hebben we de implementatie toen versneld, om de continuïteit van zorg te kunnen waarborgen.'
Het is aan ons om te zorgen dat kennis over het implementeren van technologie verspreid wordt.
Sanne van der Weegen, projectleider digitale zorg Vilans
Interactieve sessies en interviews
De toolkits zijn tot stand gekomen op basis van interactieve sessies met zorgorganisaties om tips en trucs op te halen over de betreffende zorgtechnologie. Daarnaast zijn interviews gehouden om extra kennis op te halen. Onder andere bij leveranciers van zorgtechnologie. Maar bij technologie waarbij het wat lastiger bleek om tot een toolkit te komen, zijn ook koplopers benaderd met de vraag of ze hun kennis met ons wilden delen.
Begin met de zorgvraag
In de toolkits wordt aangegeven in welke fase van implementatie de betreffende zorgtechnologie zich bevindt. 'Ook besteden we aandacht aan wat zorgorganisaties vooral niet moeten doen', vervolgt Di Rocco. 'Het belangrijkste is: vanuit de zorgvraag beginnen. Het zorgproces moet leidend zijn, de technologie moet het proces volgen.' Daarom begint iedere toolkit met: is de zorginhoudelijke vraag duidelijk?
Aan de slag
De organisaties in de ouderenzorg kunnen nu met de vijf toolkits concreet aan de slag om de betreffende zorgtechnologieën te implementeren. 'Als ze naar aanleiding daarvan vragen hebben of willen samenwerken met andere organisaties, zijn de initiatiefnemers er voor ze', zegt Van der Weegen afsluitend.
De nieuwe toolkits zijn nu beschikbaar om organisaties te ondersteunen bij verandering en implementatie.
Download de toolkits
Bekijk meer informatie en download de toolkits:
Webinar Externe leefcirkels
Hoe pak je de implementatie van externe leefcirkels aan? In dit webinar op 10 april laat adviseur Wouter Stevens (Vilans) samen met locatiemanager Jet Timmermans (Pieter van Foreest), zien hoe de nieuwe toolkit voor externe leefcirkels je stap voor stap meeneemt door alle stappen van het implementatieproces.
Bron
ICT&health