Naar hoofdinhoud Naar footer

IGJ kijkt naar mogelijkheden inzet zorgpersoneel bij krapte op de arbeidsmarkt

Gepubliceerd op: 11-06-2024

Hoe kan de zorgsector inspelen op de teruglopende beschikbaarheid van personeel op de arbeidsmarkt? In haar nieuwe webdossier, Inzet personeel in de zorg, schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) welke ruimte en mogelijkheden de dienst ziet om hiermee om te gaan. Zorgaanbieders spelen zelf een actieve rol bij het vinden van die mogelijkheden.

De IGJ roept zorgaanbieders op om actief te zoeken naar andere manieren om de zorg te organiseren, zodat deze houdbaar blijft in de toekomst. Ze vragen aandacht te hebben voor behoud van zorgmedewerkers en Goed Werkgeverschap. De mogelijkheden van  inzet van technologie en samenwerkingsverbanden aan te gaan om problemen van personeelskrapte op te lossen. In hun toezicht wil IGJ ruimte te bieden aan mogelijkheden om de zorg anders te organiseren. Bijvoorbeeld door middel van taakdelegatie.

Taakdelegatie

In dit dossier geeft de IGJ aan op welke wijze mensen zonder zorgachtergrond toch zorgtaken kunnen uitvoeren. Dat heet dan taakdelegatie. Zorgprofessionals kunnen andere medewerkers, zoals zij-instromers, stagiaires, of andere nieuwe medewerkers zonder zorgdiploma, maar ook vrijwilligers bepaalde taken waar zij verantwoordelijk voor zijn uit laten voeren. 

Dat geldt ook voor voorbehouden handelingen. De professionele zorgverlener blijft wel eindverantwoordelijk. De uitvoering ervan is gebonden aan een aantal voorwaarden, waaronder:

  • De opdrachtgever is bevoegd
  • De opdrachtgever checkt de bekwaamheid
  • De opdrachtgever geeft indien nodig aanwijzing
  • En zorgt waar nodig voor toezicht en tussenkomst

Een overzicht van voorwaarden vind je in deze infographic (klik hier) en in de brochure Uitleg opdracht voorbehouden handelingen WET BIG (klik hier).

E-learning Gezond Blijven

Je werkt in de zorg om anderen te helpen, maar als de werkdruk (te) hoog wordt, moet je ook goed opletten. Als jij eraan onderdoor gaat, kan je ook niemand helpen. Maar hoe blijf je gezond als je in de zorg werkt? 

De e-learning Gezond Blijven (van Free Learning) is kosteloos te volgens. In ongeveer 30 minuten krijg je een mix van opdrachten, vragen (soms confronterend) en filmpjes. Van slaapkwaliteit tot ouder worden: veel thema's komen aan bod.

Klik hier voor meer informatie over deze e-learning (Vilans.nl)

Download

In het webdossier kan je het doument 'Anders organiseren van ouderenzorg bij krapte op de arbeidsmarkt' te downloaden. Hierin kan je suggesties van de IGJ teruglezen.

Meer weten?:

Deel deze pagina via: