Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking - Hoe organiseer je Wlz-zorg thuis?

Vormen van zorg en ondersteuning

Gepubliceerd op: 03-10-2024

Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024

Bij Wlz-zorg thuis heb je te maken met onderdelen die je op verschillende manieren organiseert, denk aan schoonhouden, verpleging of dagbesteding. We lichten negen onderdelen uit. Er zijn verschillen tussen VPT, MPT en PGB.

Bij de start van Wlz-zorg thuis bespreek je alle onderdelen met cliënt en naasten. Per onderdeel bespreek je of er specifieke wensen of behoeften zijn. Wat kunnen of willen mensen zelf doen, wat kunnen ze leren, wat is daarvoor nodig? Wat kunnen naasten of andere personen uit het sociaal netwerk doen en welke hulpmiddelen kunnen handig zijn bij het langer thuis wonen? Bekijk ook de 5 stappen voor het intakegesprek van VPT in de wijk.

VPT

Bij VPT krijgt de hoofdzorgaanbieder één integraal tarief, waaruit hij alle onderdelen bekostigt. De zorgaanbieder hoeft niet alle onderdelen zelf te leveren, er kan ook gewerkt worden met onderaannemers, dit zijn andere aanbieders die een onderdeel van de zorg en ondersteuning leveren.

Maatwerk

De hoofdzorgaanbieder blijft wel eindverantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning. Daarom zijn goede afspraken tussen hoofdaanbieder en onderaannemer over de te leveren zorg en ondersteuning heel belangrijk. Het zorgkantoor stelt eisen aan onderaannemerschap. Bijvoorbeeld dat de hoofdaanbieder twee derde van de zorg zelf uitvoert. 

Het samenstellen van een passend pakket is maatwerk. Zo kan het zijn dat niet alle onderdelen van het VPT op hetzelfde moment nodig zijn voor een cliënt.

MPT en PGB

Bij MPT en PGB zijn vaak meerdere aanbieders betrokken bij de zorg en ondersteuning van de cliënt. De zorgaanbieder wordt dan ook per prestatie betaald, bij PGB is dat de hulpverlener. 

9 vormen van zorg en ondersteuning