Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking - Hoe organiseer je Wlz-zorg thuis?

Behandeling

Gepubliceerd op: 03-10-2024

Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024

Cliënten blijven bij alle vormen van Wlz-zorg thuis ingeschreven bij de huisarts. De huisarts is eindverantwoordelijk voor de medisch-generalistische zorg. Daarom is het belangrijk om de huisarts te betrekken vanaf het moment dat de organisatie begint met het ontwikkelen van Wlz-zorg thuis.

Daarna is het raadzaam om regelmatig af te stemmen en samen te werken met de huisarts. Lees ook 9 tips - samenwerken met huisarts bij langdurende zorg thuis

Naast de zorg die de huisarts aan de cliënt geeft, kan aanvullende medische inzet nodig zijn. Denk aan een specialist ouderengeneeskunde, een psycholoog of een psychiater. Deze behandelaars schakelt de huisarts in.

Specifieke behandeling

Wlz-specifieke behandeling is onderdeel van de Wlz-aanspraak. We hebben het over specifieke medische, gedragswetenschappelijke of paramedische behandeling als de behandeling onlosmakelijk onderdeel is van de integrale zorg of als er specifieke kennis of vaardigheden nodig zijn om een cliënt te behandelen. 

Kortdurende behandeling

Zowel bij VPT als MPT is kortdurende behandeling mogelijk. Wlz-specifieke behandeling moet voor iedereen met een Wlz-indicatie beschikbaar zijn, naast reguliere eerstelijnszorg (huisarts, algemene paramedische zorg). De Wlz-aanbieder moet dit organiseren en met het zorgkantoor afspraken maken over hoe dit gefinancierd wordt. Vanuit een PGB wordt behandeling niet vergoed, omdat Wlz-behandeling alleen in natura mogelijk is.

Medische disciplines zijn schaars en het is op termijn onhoudbaar als zorgorganisaties de medisch-generalistische zorg alleen voor hun eigen doelgroep en organisatie regelen. Het vraagt daarom om een regionale verantwoordelijkheid om de medisch-generalistische zorg rondom kwetsbare ouderen in de thuissituatie goed te regelen. 

Meer weten