Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking - Hoe organiseer je Wlz-zorg thuis?

Eten en drinken verstrekken

Gepubliceerd op: 03-10-2024

Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024

Maaltijden zijn een onderdeel van het VPT en daarmee onderscheidt VPT zich van MPT of PGB, waar eten en drinken geen deel van uitmaakt. Onder de maaltijden vallen het ontbijt, de lunch, het avondeten en tussendoortjes.

De organisatie die VPT levert is verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen en organiseren. Net als bij de andere onderdelen kijk je ook bij het verstrekken van eten en drinken wat de cliënt en naasten zelf kunnen en willen doen, waarbij zelfstandigheid stimuleren belangrijk is. Heeft een cliënt bijvoorbeeld een partner die de boodschappen kan doen en kookt? Dan kan de organisatie een vergoeding bieden voor de boodschappen.

Rondom het verstrekken van eten en drinken moet de organisatie in overleg met de cliëntenraad keuzes maken. De cliëntenraad heeft een verzwaard adviesrecht.

Mogelijkheden voor maaltijden

Welke keuzemogelijkheden zijn er voor eten en drinken bij Wlz-zorg thuis? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Maaltijden worden bereid in een eigen keuken op de intramurale locatie. Cliënten kunnen op deze locatie eten of krijgen de maaltijden bezorgd.
  • De organisatie heeft een contract met een maaltijdbereider die de maaltijden bij de cliënt bezorgt.
  • Een medewerker doet met de cliënt boodschappen met bijvoorbeeld een simple card en ondersteunt bij het klaarmaken van de maaltijden. 
  • De organisatie spreekt met de cliënt en zijn naasten af dat zij boodschappen en eventueel de bereiding van maaltijden zelf regelen. De cliënt ontvangt hiervoor een maaltijdvergoeding volgens de adviesprijzen van Nibud. Dit moet altijd de keuze zijn van een cliënt en mag dus niet als ‘standaard’ aangeboden worden. 
  • Ook voor eten en drinken zijn er veel buurtinitiatieven die aantrekkelijk zijn voor ouderen. Onderzoek wat hierin mogelijk is.

Lees meer over Eten en drinken op de website van Zorginstituut Nederland.