Handreiking - Hoe organiseer je Wlz-zorg thuis?
Logeerzorg
Gepubliceerd op: 03-10-2024
Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024
Het doel van logeerzorg is de mantelzorg ontlasten, waardoor een cliënt mogelijk langer thuis blijft wonen. Bij logeerzorg verblijft een cliënt in een veilige woon- en leefomgeving en ontvangt er samenhangende zorg.
Wat valt onder logeerzorg?
- Een logeerverblijf.
- Verstrekken van eten en drinken.
- Schoonhouden van de logeerruimte en andere ruimten waarvan de cliënt tijdens zijn verblijf gebruik maakt.
- Roerende voorzieningen, zoals een hoog-/laagbed, of een tillift.
Cliënten kunnen maximaal 156 nachten per jaar logeren. Dit zijn gemiddeld drie nachten per week, maar ze kunnen de dagen ook opsparen om een langere periode te logeren, bijvoorbeeld tijdens een vakantie van de mantelzorger.
Logeren bij VPT en MPT
Logeren kan via zorg in natura (VPT of MPT) alleen bij een Wlz-gecontracteerde zorgaanbieder. Bij cliënten met een VPT wordt dit logeren naast het budget voor VPT vergoed via een MPT-prestatie. Alleen bij VPT geldt dat de (tijdelijke) afwezigheid van de cliënt toch bekostigd kan worden.
Bij een MPT is logeerzorg ook onderdeel van de aanspraak op zorg en ondersteuning. De zorg die normaal gesproken thuis wordt geleverd via MPT, wordt tijdens de logeerperiode niet gedeclareerd omdat een cliënt afwezig is.
Logeren bij PGB
Bij een PGB kan de cliënt ook maximaal 156 nachten logeren. Er moet sprake zijn van een beschermde woonomgeving waar 24 uur per dag zorg in nabijheid of toezicht aanwezig is. Logeren bij familieleden mag niet uit het PGB betaald worden. Logeerzorg bij een PGB mag maar bij 1 aanbieder tegelijk ingekocht worden en niet door 1 persoon geleverd worden, omdat het langer duurt dan 24 uur.
Meer weten
- Bekijk informatie over logeeropvang op de website van Zorginstituut Nederland.
- Lees dit artikel Logeerzorg niet meer dan normaal