Handreiking - Hoe organiseer je Wlz-zorg thuis?
Positioneren van Wlz-zorg thuis in de organisatie
Gepubliceerd op: 03-10-2024
Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024
Welke positie krijgt Wlz-zorg thuis in de organisatie? We onderscheiden vier vormen, met elk zijn voor- en nadelen. De keuze voor een vorm hangt af van verschillende factoren.
Globaal zien we deze vier vormen:
Aparte teams
In de praktijk zien we dat veel organisaties de voorkeur geven aan de eerste of de tweede vorm. Meestal kiezen ze deze vormen omdat het verlenen van Wlz-zorg echt om een andere manier van zorg en ondersteuning vraagt. Anders dan verpleeghuiszorg, zoals in een beschermde woonvorm of verpleeghuis, en ook anders dan de thuiszorg, zoals in de wijkteams.
Om dat onderscheid goed te maken en om een andere cultuur te creëren, stellen veel organisaties aparte Wlz-zorg-thuisteams samen. Daarnaast heeft de Wlz meer mogelijkheden om aandacht te geven aan het welzijn van ouderen en het bieden van structuur. En dat geeft ruimte aan medewerkers met een praktisch functieniveau of aan mensen zonder zorgachtergrond. Dat biedt ook perspectief voor de toekomst, als de schaarste op de arbeidsmarkt toeneemt, vooral van zorgverleners met functieniveaus 3 en hoger.
Verbinding tussen Zvw en Wlz
Vorm 2, aparte teams voor Zvw en Wlz, maar wel in de vorm van één organisatieonderdeel, heeft als voordeel dat er binnen de organisatie een goede verbinding bestaat tussen de zorg vanuit de beide wetten. Dat is belangrijk, omdat cliënten in Wlz-zorg thuis vaak doorstromen vanuit de Zvw. De wijkteams hebben een goed beeld van de cliënten in een wijk en kunnen tijdig signaleren als de overstap naar de Wlz aan de orde is. De samenwerking tussen beide teams zorgt voor een goede overdracht in de overgang van Zvw naar Wlz. Maar ook is samenwerking handig op andere terreinen, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen bij cliënten in de Wlz-zorg thuis.
Eén team
Om diezelfde reden kiezen organisaties voor de derde vorm, één team dat zowel Wlz-zorg als Zvw-zorg verleent. Belangrijk argument hierbij is dat het team van zorgverleners bij de overgang van Zvw naar Wlz niet verandert, zodat de cliënt en zijn naasten vaste gezichten blijven zien. Vaak ontstaan er dan wel aparte Wlz-routes. Juist de combinatie van wijkverpleging en Wlz-zorg geeft medewerkers afwisseling, uitdaging en continuïteit.
Er zijn ook organisaties die alleen in de opstartfase kiezen voor de combinatie Zvw- en Wlz-zorg vanuit één team of voor de combinatie van intramurale zorg en Wlz-zorg thuis vanuit één team. Wanneer er na verloop van tijd voldoende Wlz-zorg-thuiscliënten zijn, vormen zij alsnog een apart Wlz-zorg-thuisteam.