Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking - Hoe organiseer je Wlz-zorg thuis?

Samenwerken met andere partijen bij Wlz-zorg thuis

Gepubliceerd op: 03-10-2024

Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024

Wlz-zorg thuis verlenen kun je als organisatie niet alleen, hiervoor moet je samenwerken met andere partijen. Hoeveel je samenwerkt hangt onder andere af van de grootte van je organisatie en wat je als organisatie zelf ‘in huis hebt’.

Stel dat je een kleine organisatie bent zonder eigen dagbesteding, dan ligt het voor de hand dat je een samenwerking aangaat met een organisatie die dit wel biedt. 

Je kunt met tal van partijen samenwerken wanneer je Wlz-zorg thuis verleent. Dat kan gaan over de maaltijden, het vervoer, zorgtechnologie of de dagbesteding. 

Andere mogelijkheden van samenwerking

Samenwerken kan op allerlei manieren. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij.

Bewonersinitiatieven

Het is mooi om aan te sluiten bij wat er al georganiseerd wordt in de buurt. Op deze manier kun je samen kijken naar hoe je wonen, welzijn en zorg in de wijk kunt behouden. Bewonersinitiatieven organiseren vaak activiteiten voor mensen in de wijk. Wensen en behoeften van de gemeenschap zijn goed bekend en er is vaak een trouw bestand van actieve bewoners.

Gemeente en sociale wijkteams

Een goede samenwerking met de gemeente heeft als voordeel dat de gemeente op de hoogte is van het aanbod van jouw organisatie. Laat weten wat je ontwikkelplannen zijn, zodat de gemeente die mee kan nemen in het woonzorgbeleid. Zeker als er toekomstplannen zijn voor het aanbieden van geclusterde Wlz-zorg thuis. Daarnaast kun je afspraken maken over activiteiten, taken en hulpmiddelen die de gemeente vanuit de Wmo vergoedt of over het gebruik van een buurthuis of ontmoetingsruimte. 

Organisaties die cliënten koppelen aan vrijwilligers of zorgstudenten

Vrijwilligers en zorgstudenten kunnen een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van de cliënten die Wlz-zorg thuis ontvangen. Denk aan het organiseren en begeleiden van activiteiten. Of met een cliënt meegaan naar een afspraak in het ziekenhuis. Dit vraagt wel om een goede match tussen de cliënt en de vrijwilliger of zorgstudent.

Welzijnsorganisaties

Een belangrijk speerpunt van Wlz-zorg thuis is ondersteuning bieden voor welzijn. Bekijk de rol die welzijnsorganisaties kunnen spelen rond de behoefte van de cliënt. Op grotere schaal kun je onderzoeken wat je gezamenlijk kunt ontwikkelen of opzetten om aan te sluiten op de behoeften van de bewoners in de wijk. Zo werken zorgorganisaties soms samen met beweegmakelaars of beweegcoaches om het bewegen te stimuleren voor mensen uit de buurt met of zonder zorgvraag.

Woningcorporaties

Het woonzorgbeleid van de overheid zet in op het scheiden van wonen en zorg. Onder andere gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties moeten anders gaan kijken naar het verlenen van de juiste zorg op de juiste plek. Op verschillende plekken in het land ontstaan initiatieven voor woonvormen die gericht zijn op de toekomst, in bestaande gebouwen of in nieuwbouwcomplexen. Voor het laten slagen van deze initiatieven is een goede samenwerking met de woningcorporaties nodig over bijvoorbeeld de toewijzing van woningen aan mensen met een zorgvraag.