Naar hoofdinhoud Naar footer

Leen je robot op maat: zorgtechnologie uitproberen via digitale bibliotheek

Gepubliceerd op: 17-05-2021

Laatst bijgewerkt op: 06-01-2023

Technologie inzetten voor warme zorg is in opkomst. Maar de apparatuur kan best prijzig zijn en hoe weet je nu of een technologie goed aansluit bij de betreffende bewoner? ‘Leen je Robot op Maat ’, een gezamenlijk initiatief van zorgorganisaties in Salland, is een digitale bibliotheek voor zorgtechnologie waar aangesloten zorgorganisaties technologieën kunnen lenen en uitproberen.

Het idee voor de digitale bibliotheek ‘Leen je Robot op Maat’ ontstond in 2018 bij de projectgroep Technologie voor Warme Zorg, onderdeel van Samen voor Sallandse Zorg, waarin meerdere WLZ-organisaties uit Salland samenwerken. Laura Steman-Zaal van Zorggroep Solis en Stephanie Koenderink van de Parabool vertellen: 'Het doel was om de regionale samenwerking op het gebied van innovatie tussen verschillende organisaties te vergroten. Hiervoor waren ook ontwikkelingsgelden voor regionale samenwerking beschikbaar. Dus zijn we gaan kijken hoe we aan dit doel invulling konden geven'.

Starten met inventariseren; waar is behoefte aan?

De eerste stap die de projectgroep Technologie voor Warme Zorg zette, was het inventariseren bij de organisaties waar zij behoefte aan hadden. Stephanie: ‘Het werd duidelijk dat veel zorgmedewerkers, maar ook mantelzorgers, activiteitenbegeleiders én cliënten huiverig zijn om direct – vaak dure – zorgtechnologieën aan te schaffen. Er was daarentegen wel veel behoefte om de apparaten eerst uit te proberen en te testen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan.’

Al snel bleek dat er al wel initiatieven waren waar technologieën geleend konden worden, maar dat ging vaak gepaard met veel rompslomp. Laura: ‘Wij wilden het lenen eenvoudig en vooral heel laagdrempelig maken. Iedere zorgorganisatie die aangesloten is bij Samen voor Sallandse Zorg, moet een technologie kunnen lenen. Daarbij bleek na onderzoek dat het voordeliger was om zelf een uitleenservice op te starten.’

Voorbeeld

Dagbesteding Wasserette Was(t)goed van de Parabool (gehandicapten zorginstelling) heeft een braintrainer geleend; puur om te kijken hoe het werkt voor de cliënten als zij af en toe die afwisseling hebben. Als het bevalt schaffen zij het apparaat aan.

Hoe werkt Leen je Robot op Maat?

  • Je gaat naar de site technologievoorwarmezorg.nl/bieb-robot-op-maat/ en klikt op het vakje ‘Te leen’. Dan selecteer je een thema, zoals rustdagstructuur of activeren. Vervolgens krijg je een selectie van technologieën die geschikt zijn binnen jouw thema.
  • Je kiest een technologie en krijgt meer informatie en de optie om het voor een bepaalde tijdsduur te reserveren (maximaal 1 maand). In de kalender geef je aan van wanneer tot wanneer je het apparaat wilt lenen.

Als laatste vul je je gegevens in en wordt je aanvraag verwerkt. Je krijgt bericht als je het op kunt halen.

Regionaal Ontwikkelbudget

Alle technologieën zijn destijds aangeschaft van het regionaal ontwikkelbudget Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg, waarop elke regio recht heeft. ‘Deze hebben we vervolgens ondergebracht bij dagbestedingslocatie Op Maat, waar de cliënten samen met begeleiders van de dagbesteding twee dagen per week de gereserveerde apparaten klaarzetten voor de gebruiker’, vertelt Stephanie.

Zelf een digitale bibliotheek opstarten? Drie tips:

  • Informeer hoeveel ontwikkelingsgelden er beschikbaar zijn voor jouw regio.
  • Inventariseer de behoefte in jouw regio. Investeer vervolgens in apparatuur waar mensen al goede ervaringen mee hebben of die goede reviews heeft.
  • Start een projectgroep die de digitale bibliotheek mogelijk maakt en bepaal wie het beheer uitvoert.

Leen je Robot op Maat draait nu een maand en er zijn al meer aanvragen dan Laura en Stephanie van tevoren hadden gehoopt. ‘We hebben vooralsnog van elk apparaat één exemplaar aangeschaft. Als iets heel populair blijkt te zijn, kunnen we altijd nog een tweede aanschaffen. We krijgen ontzettend leuke reacties, dus we raden het elke regio aan om iets soortgelijks op te starten en op deze laagdrempelige manier technologie voor warme zorg dichter bij de cliënt te brengen.’

Meer weten