Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenwerken met informele zorgVeelgestelde vragen kaders vrijwilliger

Gepubliceerd op: 15-10-2024

Laatst bijgewerkt op: 15-10-2024

De vrijwilligers zijn niet meer weg te denken uit het werk van de professionele zorgverlener. Maar wat mag de vrijwilliger allemaal doen? En wat mag er niet? Op deze pagina geven we antwoord op een aantal vragen die wij hierover ontvangen.

Ja dat mag. Er zijn geen wettelijke belemmeringen voor het uitvoeren van zorgtaken door vrijwilligers. Vrijwilligers vallen niet onder de wet BIG.  De organisatie wel. Je bepaalt als organisatie zelf wat vrijwilligers wel en niet mogen doen. Een vrijwilliger mag dit dus niet zelf besluiten. 

De zorgaanbieder moet ervoor zorgen dat de vrijwilligers hun taken op een kwalitatief goede manier uitvoeren. De zorgaanbieder moet weten of vrijwilligers voldoende geschoold en bekwaam zijn. En vrijwilligers moeten zich bekwaam voelen. 

Het is in dit voorbeeld dus belangrijk dat zij bijvoorbeeld een scholing  “Niet Stikken maar Slikken” goed hebben doorlopen. 


Met toestemming van de cliënt of diens vertegenwoordiger mag dit wel. De geheimhoudingsplicht geldt namelijk niet als de cliënt toestemming heeft gegeven voor inzage in diens dossier door mensen die niet bij de behandeling betrokken zijn.

Maak ook gebruik van het WIFA-model in de samenwerking met vrijwilligers. In dit geval is het belangrijk de vrijwilliger goed te informeren (I) om hun werk goed te kunnen doen en ze te Faciliteren (F) met instructies en trainingen voor het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Meer over dit model lees je op Samen zorgen met mantelzorgers en vrijwilligers

De zorgaanbieder die vrijwilligers inzet, is verantwoordelijk voor het handelen van de vrijwilligers bij het uitvoeren van zorgtaken. Zorgaanbieders werken soms samen met vrijwilligersorganisaties, die vrijwilligers voordragen voor bepaalde taken. Dit maakt voor de verantwoordelijkheid van de zorgaanbieder niet uit. Als een zorgaanbieder samenwerkt met vrijwilligers in het uitvoeren van zorgtaken, zet de zorgaanbieder hen namelijk in bij het bedrijfsmatig verlenen van zorg. 


Is er sprake van mogelijke inzet van een vrijwilliger bij een cliënt? Dan is het wel van belang dat de medewerker dit bespreekt met de cliënt of diens vertegenwoordiger. De afspraken hierover legt de medewerker dan vervolgens vast in het zorgdossier. 

Goed om te weten: Stel je bepaalt als zorgorganisatie dat een vrijwilliger structureel zorgtaken mag doen op de huiskamer. Die vrijwilliger is daar voldoende bekwaam voor en kan bijvoorbeeld helpen bij de toiletgang. Dan is het voldoende om dit te bespreken tijdens een zorgplanbespreking. Vervolgens leg je dit ook vast in het zorgplan. Je hoeft dan niet iedere keer opnieuw toestemming van een cliënt te vragen.


Praktijkvoorbeelden Kaders vrijwilliger

Er zijn geen verhalen.

Tools Kaders vrijwilliger

Er zijn geen kennisproducten.

Agenda Kaders vrijwilliger

Er zijn geen agenda-items gevonden

Nieuws Kaders vrijwilliger

Er is geen nieuws.