Bedsensor
Laatst bijgewerkt op: 31-03-2025
Als zorgprofessional kun je niet overal tegelijk zijn. Daarom is het handig om te weten wanneer een cliënt hulp nodig heeft. Ligt de cliënt lang in een houding, onrustig te woelen of maakt hij aanstalten om op te staan? Een bedsensor kan hierbij op afstand inzicht geven.
Sector:
Gehandicaptenzorg , Verpleeghuiszorg
Voor wie:
Zorgverlener
Fase:
Borgen en opschalen
Een bedsensor is een (lerend) systeem van monitoring met sensoren. Dit gebeurt via een bedplaat die op borsthoogte onder het matras wordt geplaatst. De verschillende sensoren in de bedsensor kunnen druk(verdeling) en trillingen meten. Artificiële intelligentie (AI) kan ervoor zorgen dat het systeem zich aanpast aan de individuele cliënt.
De bedsensor neemt het volgende waar:
• grote bewegingen, zoals houdingsveranderingen en opstaan uit bed;
• kleine trillingen, zoals ademhaling en hartslag.
Een zorgmedewerker krijgt via een smartphone app informatie over:
• wie in bed ligt;
• wie op de bedrand zit;
• wie uit bed is;
• wie onrustig is;
• wie lang in dezelfde houding ligt en daardoor op de hoogte is wie wisselligging nodig heeft;
• wie er geen teken van leven geeft.
Met een bedsensor hebben zorgprofessionals inzicht in welke cliënten rustig in bed liggen, uit bed zijn of lang in dezelfde houding liggen. Naast dit overzicht heeft de bedsensor meer mogelijkheden. Zo bevat de applicatie een dag- of weekoverzicht. Hierin staat onder andere informatie over de nachtrust van een cliënt over een langere periode. De informatie geeft input voor onderzoek of hoe je de zorg anders kunt inrichten.
De geavanceerde bedsensor is in theorie voor iedereen geschikt, maar is het meest van toegevoegde waarde bij de volgende cliëntgroepen:
- oudere psychogeriatrische en somatische cliënten in verpleeghuizen
- andere mogelijke doelgroepen: cliënten met Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en met een ZZP-LG4-indicatie (beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging)
Wonen mensen met dementie alleen, thuis of in een woonzorgcentrum (buiten het groepswonen)? Dan sluit leefpatroonmonitoring met monitoringsfuncties beter aan. Een bedsensor kan deel uitmaken van een volledige set sensoren voor leefpatroonmonitoring.
Zachte kosten | Zachte baten |
|
|
Harde kosten | Harde baten |
|
|
Wet zorg en dwang (Wzd)
De geavanceerde bedsensor wordt meestal toegepast bij mensen met dementie en valt onder de categorie 'toezicht op afstand'. De Wzd is dan van toepassing. Lees meer over digitale zorg en de Wzd.
- Wmo: niet van toepassing
- Zvw: niet van toepassing: bij cliënten met dementie onder de Zvw is leefstijlmonitoring van toepassing.
- Wlz: financiering technologie binnen het dagtarief Wet langdurige zorg, intramuraal. Ook financiering binnen het dagtarief van groepswonen op basis van het Volledig Pakket Thuis.
Wil je aan de slag met deze technologie? Anders Werken in de Zorg – Toolkit is een praktijkgericht stappenplan om een bedsensor te implementeren.
Hier alvast enkele tips:
- Geef antwoord op de vraag: Waarom wil je als zorgorganisatie de bedsensor inzetten? Denk hierbij aan het verlichten van de druk op de nachtzorg en het bijdragen aan het anders inrichten van de nacht-, avond- en ochtendzorg.
- Neem mee dat de bedsensor bij toestemming van de cliënt of diens vertegenwoordiger onder de Wet zorg en dwang (Wzd) geen onvrijwillige zorg is. Tenzij er sprake is van verzet. Je kunt de bedsensor dan alleen inzetten na het doorlopen van het Wzd-stappenplan.
- Maak inzichtelijk voor welke cliënten je de geavanceerde bedsensor kunt inzetten en waarom. Deel dit met medewerkers. Denk hierbij aan in- en exclusiecriteria, zoals dwalen, valgevaar en problemen met slaap-waakritme.
- Verzorg een training over het gebruik van de bedsensor en zorg dat alle medewerkers deze volgen. Denk hierbij aan trainingen over het gebruik van de digitale omgeving, de veranderende werkwijze en instructie voor documentatie in het ECD. Zorgverleners kunnen zo leren hoe ze de bedsensor kunnen integreren in het dagelijks werk, zodat deze werkwijze ondersteunend is aan het werkproces.
- Richt de procedure in voor het bepalen van notificaties per individu. Denk hierbij ook aan de verschillende rollen of disciplines die nodig zijn, zoals de specialist ouderengeneeskunde of Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV).
- Evalueer regelmatig of de inzet van de bedsensor nog van toegevoegde waarde is.