Samenwerken met informele zorg: drie gesprekstools
Gepubliceerd op: 30-11-2023
Je krijgt als professionele zorgverlener in de ouderenzorg nu al vaak te maken met niet-professionals. En die samenwerking kan mooie dingen opleveren. De rol van vrijwilligers, mantelzorgers en naasten in de ouderenzorg zal in de toekomst nog verder toenemen. Een goede samenwerking met die informele zorgverlener wordt dus steeds belangrijker. Vilans ontwikkelde drie gesprekstools die je hierbij kunnen helpen.
Gesprekstool Samen zorgen: In gesprek met vrijwilligers
Een gelijkwaardige samenwerking met de vrijwilligers in je organisatie is belangrijk. Zij zijn inmiddels een onmisbare schakel in de zorg voor de ouderen. Zij ondersteunen mantelzorgers ondersteunen en ondersteunen het welzijn van ouderen. Daarnaast ontlasten vrijwilligers de professionele medewerkers, waardoor zij meer tijd hebben voor andere zorgtaken.
Met deze gesprekstool bevorder je de gelijkwaardige samenwerking met de vrijwilligers, vergroot je je eigen werkplezier en dat van de vrijwilligers. Het WIFA-model (Waarderen, Informeren, Faciliteren en Afstemmen) speelt in de gesprekstool een belangrijke rol. Download de tool, ga er mee aan de slag en deel hem onder je collega’s!
Gesprekstool Samen zorgen: In gesprek met naasten
Als zorgprofessional probeer je je te verdiepen in wie de persoon is die je helpt. Maar wie kent de cliënt nou beter dan de naasten die ze al hun hele leven kennen? Maak gebruik van die (unieke) kennis en ervaring! Naasten willen vaak maar wat graag een rol spelen in de zorg en ondersteuning.
Het is daarom belangrijk om goed te communiceren met deze naasten. Wat zijn hun wensen en verwachtingen? Wat zijn de grenzen die jullie wederzijds stellen? Praat er samen over en vermijd conflicten en misverstanden: je werkt dan juist prettig samen.
Belangrijke momenten in die communicatie zijn:
- Thuisbezoek
- Start van de zorg
- Afspraak met de eerste contactpersoon
- Gelijkwaardig samenwerken
- De laatste fase
- Eindgesprek
Download de tool en deel hem onder je collega’s. De fijne samenwerking met naasten vergroot je werkplezier en leidt tot betere zorg (waardoor ook naasten en hun familielid tevreden zijn).
Gesprekstool: ‘Veerkracht van Mantelzorger’
Mantelzorg verlenen vraagt veel van mensen. Het is voor de mantelzorger daarom belangrijk om ook even stil te staan bij de eigen behoeften en toestand. Met de gesprekstool ‘Veerkracht van Mantelzorgers’ kan je de mantelzorger een tool aanreiken om te werken aan de eigen veerkracht.
- Stap 1: vul het eigen veerkrachtpotje.
- Stap 2: vul het spinnenweb van Positieve Gezondheid in.
- Stap 3: Bekijk het ingevulde web en kijk wat je opvalt.
- Download de Gesprekstool: ‘Veerkracht van Mantelzorger’ (Zorg voor Beter)
Meer weten
- Download de Gesprekstool Samen zorgen: In gesprek met vrijwilligers (Zorg voor Beter)
- Download de Gesprekstool Samen zorgen: In gesprek met naasten (Zorg voor Beter)
- Download de Gesprekstool: ‘Veerkracht van Mantelzorger’ (Zorg voor Beter)
- Bekijk ook het thema Samenwerken met informele zorg
- Ga naar de Toolbox informele zorg