Naar hoofdinhoud Naar footer

Video’s lastige situaties persoonsgerichte zorg

Gepubliceerd op: 31-05-2022

Laatst bijgewerkt op: 02-08-2022

Persoonsgerichte zorg is zorg waarbij de bewoner het uitgangspunt is. Ondersteuning is dan aangepast aan de wensen van de bewoner en naasten. Het klinkt heel eenvoudig. Maar dat is het niet altijd. De videoserie ‘Lastige situaties over persoonsgerichte zorg’ toont drie situaties die veel zorgmedewerkers zullen herkennen.

Een bewoner wil geen gemalen voedsel, hoe verdeel je je aandacht en wat als iemand niet meer wil bewegen? Herken je de situaties? Wat zou jij in die situatie doen? Ga erover in gesprek met jouw team.

Wat is het doel van de video’s over de lastige situaties?

De video’s bieden geen ‘oplossingen’ maar hebben een open einde. Het gaat om het gesprek dat volgt over hoe je om zou kunnen gaan met het betreffende situatie.

  • Door de video’s leer je van elkaar en ben je bewust bezig met persoonsgerichte zorg.
  • De situaties laten je nadenken over dilemma’s rondom persoonsgerichte zorg.
  • Samen de video’s bekijken leidt tot een goed gesprek voeren met je collega’s. Het voordeel? Je hoort hoe je op verschillende manieren iets kunt bekijken. Zo inspireer je elkaar.

Medewerkers Coloriet als filmsterren

De situaties zijn lastig uit te leggen in woorden. Daarom zijn ze verfilmd bij zorgorganisatie Coloriet. Zorgmedewerkers hebben zelf meegeholpen bij het schrijven van de scripts. Ook schitteren medewerkers, bewoners en naasten als filmsterren in de video’s.

Elke week een video

De komende drie weken brengen we de video’s uit op YouTube. Alle video’s komen uiteindelijk op deze pagina. Volg ons YouTube-kanaal en mis geen video.  

Video 1: lastige situatie over voeding

Meneer Berends houdt van eten. De laatste tijd heeft hij meer moeite met eten en slikken. Zijn familie is bang dat hij stikt. Op advies van de arts en de logopedist worden zijn maaltijden gemalen. Meneer Berends is niet blij en wil normaal eten. Je merkt dat hij minder eet. Ook bemoeien andere bewoners en hun bezoek zich er vaker mee.

Bekijk de video:

  • Herken jij deze situatie?
  • Wat zou je doen?

Video 2: lastige situatie over aandacht

Meneer Brouwer mag zich niet meer zelfstandig verplaatsen in zijn kamer, op advies van de fysio. Een andere bewoner, mevrouw Van Agten, ligt op sterven en haar dochter is angstig. Je bent bezig op kantoor als je wordt gebeld door meneer Brouwer. Hij moet naar het toilet. Onderweg naar zijn kamer word je aangesproken door een huilende dochter van mevrouw Van Agten. Of je even wil kijken bij haar moeder. Je gaat op zoek naar de stagiaire en stuurt haar naar meneer Brouwer. Als zij bij hem aankomt, is hij gevallen.

Bekijk de video:

  • Herken jij deze situatie?
  • Wat zou je doen?

Video 3: lastige situatie over beweging

Meneer Haver heeft dementie en weigert de laatste tijd te bewegen. Ook de fysiotherapeut krijgt hem niet mee. De dochter is niet blij en vindt dat je meer je best moet doen. Je legt uit dat je meneer niet kan dwingen. Je wilt graag persoonsgerichte zorg leveren. Daarom vind je dat je zijn wens moet respecteren. De dochter geeft aan dat zij als wettelijk vertegenwoordiger gaat over de zorg voor haar vader. Zij wil dat jullie hem aan zijn broekriem uit zijn stoel trekken.

Bekijk de video:

  • Herken jij deze situatie?
  • Wat zou je doen?

Herkennen, bespreken en leren van lastige situaties

De video’s geven drie lastige situaties weer die je als zorgprofessional vast herkent. Maar er zijn veel meer situaties waar je in je werk tegenaan loopt en verschillend over kan denken. Hoe je met deze verschillende inzichten omgaat is aan jou, je team en je organisatie. Hoe herken je ze? Hoe breng je ze binnen je team op de agenda? Op welke manier ga je ermee om én leer je ervan? De Routeplanner bij dilemma’s in de zorg helpt je om daarbij je eigen route te kiezen en geeft je hulpmiddelen om het gesprek aan te gaan.

Deel deze pagina via:

Soort

Video