Naar hoofdinhoud Naar footer

Waardigheid en autonomie met het bidettoilet

Gepubliceerd op: 24-10-2022

Laatst bijgewerkt op: 06-01-2023

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: het bidettoilet van Sint Jacob.

Wat doet het bidettoilet en voor wie is het bedoeld? 

Een bidettoilet is een toilet met een bidet- én droogfunctie. Dankzij deze innovatie kunnen bewoners die eerst hulp nodig hadden bij de toiletgang, weer zelfstandig naar het toilet. Zo vergroot het bidettoilet de zelfredzaamheid van bewoners. 

Wij hebben bidettoiletten op somatische en pg-afdelingen. Op de somatische afdelingen krijgen bewoners een opzetbril op hun eigen toilet. De opzetbril vormt een gewoon toilet om tot bidettoilet. We kunnen de opzetbril ook weer verwijderen en op een ander toilet plaatsen. Dan sturen we de bril eerst terug naar de leverancier voor ‘reconditionering’. De leverancier reinigt de bril grondig en vervangt onderdelen als dat nodig is. Daarna is de bril gebruiksklaar voor de volgende bewoner. Op de pg-afdelingen hebben we een bidettoilet voor gezamenlijk gebruik. Voor dit toilet bestaan twee brillen: een witte en een donkerblauwe met een zachte structuur. De donkerblauwe werkt door het grote contrast goed bij mensen met dementie. 

De instellingen van de opzetbrillen kun je aanpassen aan de wensen van de bewoner. Bijvoorbeeld de temperatuur van het water. De gezamenlijke toiletten hebben een standaard programma.  

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie? 

Een van onze bewoners gaf tijdens een gesprek met een locatiemanager aan dat hij het vervelend vond dat hij niet meer zelf naar het toilet kon. Door artrose kon hij zijn handen niet meer goed bewegen en had hij altijd hulp nodig bij de toiletgang. De locatiemanager is gaan kijken wat er mogelijk was. Het bidettoilet was een uitkomst voor deze meneer. En al snel bleek dit toilet voor meer bewoners toegevoegde waarde te hebben. Het bidettoilet is nu opgenomen in het assortiment dat we op indicatie van de ergotherapeut kunnen inzetten. 

Wat zijn de voordelen voor bewoner en medewerker? 

Een bidettoilet geeft een bewoner een groter gevoel van waardigheid, autonomie en privacy. Bewoners kunnen (weer) zelfstandig naar het toilet. Ze hebben dus minder vaak begeleiding van een medewerker nodig. Daardoor zijn medewerkers minder fysiek belast en hebben ze meer tijd voor andere activiteiten. Ook neemt de hygiëne toe, dankzij de bidet- en droogfunctie. 

Zitten er ook nadelen aan deze zorgtechnologie? 

Een bidettoilet heeft een wateraftappunt en elektriciteit nodig. Bij de opzetbrillen moet bovendien de afstandsbediening een passende plek krijgen. De standaard afstandsbediening is soms te ingewikkeld voor bewoners. Maar dan kan de leverancier deze vervangen door een eenvoudigere versie. Op heel oude toiletpotten past de opzetbril niet. 

Een aandachtspunt bij het gebruik van het bidettoilet is dat bewoners ver genoeg naar achteren gaan zitten. En houd er rekening mee dat een bewoner met een verhoogd valrisico toch nog begeleiding nodig heeft bij de toiletgang. 

Hoe gebruiken jullie het bidettoilet in de dagelijkse zorgwerkzaamheden? 

Bewoners gebruiken het bidettoilet meerdere malen per dag. Een aantal bewoners kan nu zonder hulp naar het toilet. Anderen hebben nog begeleiding nodig, maar minder dan eerst.  

Bewoners of hun naasten kunnen zelf aangeven dat ze een bidettoilet willen. Ook zorgmedewerkers kunnen signaleren dat een bidettoilet toegevoegde waarde heeft. De ergotherapeut beoordeelt de aanvraag. Onze facilitaire dienst installeert de bidettoiletten. Twee keer per jaar is er overleg met de ergotherapeuten. Op een van onze locaties zijn onlangs twee afdelingen gerenoveerd. Daar zijn nu standaard aansluitingen voor bidettoiletten. Als een bewoner een bidettoilet nodig heeft, is dit eenvoudig te plaatsen. Ook bij nieuwbouw nemen we dit mee.  

Meer weten

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Downloads

Deel deze pagina via: