De heupairbag voorkomt heupfracturen
Gepubliceerd op: 08-11-2022
Laatst bijgewerkt op: 03-10-2023
Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Vandaag aan de beurt: de heupairbag van Raffy | Lâle | De Leystroom.
Wat doet de heupairbag en voor wie is de technologie bedoeld?
Deze innovatie is goed voor valpreventie en beschermt de heupen als ouderen vallen. En voorkomt zo fracturen. Het is een riem met zakken die bewoners onder de kleding dragen. In de heupairbag zitten bewegingssensoren en luchtpatronen. Als een bewoner valt, meten en herkennen de sensoren dit. De sensoren activeren de luchtpatronen en de airbag blaast op voordat de bewoner de grond raakt. Zodat de bewoner een zachte landing maakt.
De medewerkers kunnen op een online dashboard zien welke heupairbags in gebruik zijn. Daar zien ze ook of de airbags opgeladen zijn, of de luchtpatronen vervangen moeten worden, hoeveel vallen een heupairbag heeft opgevangen en hoe hard iemand gevallen is.
Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?
We willen onze bewoners meer zelfstandigheid (terug)geven. In het kader van de Wet zorg en dwang onderzochten we hoe we onze bewoners meer vrijheid kunnen geven en ze zelfstandiger kunnen laten lopen. De heupairbag bleek een geschikte oplossing.
We hebben eerst een pilot gedaan. De airbags voor de heupen bevielen zo goed, dat we ze nu nog steeds gebruiken. Wel zijn we selectiever geworden in welke bewoner een heupairbag krijgt. De bewoners die het nu dragen, hebben er ook echt wat aan.
Wat zijn de voordelen voor bewoner en medewerker?
We hebben best wat heupfracturen voorkomen met de heupairbags. Een aantal bewoners is erg hard gevallen zonder een heup te breken. Daarnaast zijn bewoners vrijer en zelfstandiger geworden. Voorheen liepen medewerkers vaak achter bewoners aan of ze hielden hen vast tijdens het lopen.
Nu durven medewerkers bewoners meer te laten doen wat ze willen. Daardoor zien we ook minder onrust. Medewerker staan nog steeds op scherp, maar ze zijn wel geruster. Ze kunnen hun aandacht meer verdelen over alle bewoners. De heupairbags besparen ook tijd.
Zitten er ook nadelen aan deze zorgtechnologie?
Sommige bewoners vinden het vervelend dat ze iets extra’s onder hun broek moeten dragen. Dat zit niet altijd prettig. We moeten de flappen ook regelmatig corrigeren. Een aantal bewoners kan door de heupairbag niet meer zelfstandig naar de wc. Wolk, de leverancier van de heupairbag, heeft recent de ‘Wolk-shorts’ geïntroduceerd. Dat is een broekje waarin de flappen geïntegreerd zijn. Dit broekje is makkelijker aan te trekken.
De heupairbag moet elke dag opgeladen worden, dat vergeten we soms. Ook kijken zorgmedewerkers niet altijd op het dashboard en soms ook niet goed naar het indicatielampje op de heupairbag zelf. Daardoor gebeurt het weleens dat een luchtpatroon in een heupairbag niet geactiveerd wordt. Het luchtpatroon moet dan bijvoorbeeld vervangen worden. Wanneer zorgmedewerkers wel op het dashboard kijken, zien ze dit direct.
Hoe gebruiken jullie de heupairbag in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?
Onze bewoners dragen de heupairbag vooral overdag, sommigen ook ‘s nachts. De heupairbag is goed in te passen in de dagelijkse zorgwerkzaamheden. Tijdens de zorg in de ochtend doen we als extra stap de heupairbag om. Veel tijd kost dat niet. Het ligt vaak al klaar op de kamer van de bewoner. Bij sommige bewoners van de pg-afdeling laden we het op een andere plek op.
Meer weten:
- Alles over de heupairbag
- Lees meer over de Wolk heupairbag
- Bekijk hoe de heupairbag bij zorgorganisatie TanteLouise wordt gebruikt:
Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.