Naar hoofdinhoud Naar footer

Qbi brengt afwisseling in de fysiotherapieoefeningen

Gepubliceerd op: 22-12-2020

Laatst bijgewerkt op: 06-01-2023

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: Qbi van MeanderGroep.

Wat doet Qbi en voor wie is de technologie bedoeld?

Het is een robotballetje dat mensen uitdaagt te bewegen. Het balletje is gekoppeld aan een soort iPad, waardoor bewoners het balletje met lichaamsbewegingen kunnen besturen, zonder het aan te raken. Het balletje doet de bewoner na. Hierdoor is de bewoner vooral bezig met de bal en niet met zijn of haar lichaam. Sommige bewoners nemen al jaren een bepaalde houding aan om met hun rugklachten om te gaan. Door Qbi gaat hun aandacht van de rugpijn naar het balletje. 

Wij gebruiken het als aanvulling op de gebruikelijke fysiotherapie, om mensen te motiveren en een andere prikkel te geven. Bewoners krijgen bijvoorbeeld de opdracht het balletje door poortjes te sturen of te kegelen. Hiervoor moeten ze hun lichaam op een bepaalde manier bewegen en dan blijken ze vaak meer te kunnen dan ze zelf denken. We gebruiken de robotbal voor bewoners in het verpleeghuis, zowel somatische cliënten als cliënten psychogeriatrie. Maar als de dementie te ver gevorderd is, kan het lastig worden. Want bewoners moeten het cognitief wel snappen. En soms vinden bewoners het te kinderachtig.

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

Toen Qbi in ontwikkeling was benaderden de makers ons om het balletje te testen. De eerste Qbi liet mensen te veel bewegen. Ook had het nog geen speelveld en schoot het balletje alle kanten op. Op basis van de praktijkervaringen is de robotbal toen aangepast. Omdat we benieuwd waren naar het eindresultaat hebben we er vervolgens één gekocht.

Wat zijn de voordelen voor bewoner en medewerker?

Het geeft bewoners een andere prikkel en voegt iets toe aan de fysiotherapie. Mensen willen niet altijd dezelfde oefeningen doen, Qbi zorgt voor afwisseling.

Zijn er ook nadelen aan deze zorgtechnologie verbonden?

Het heeft een vrij groot speelveld, dus waar Qbi staat, kun je niets anders meer doen. Ook moet je goed opletten waar je Qbi en het speelveld neerzet, want mensen kunnen erover struikelen. Daarom breken we de opstelling elke keer na gebruik af. En moeten we alles weer opbouwen als we het weer willen gebruiken. Om goed met de bal te kunnen werken, moet je het systeem echt kennen. Je moet de techniek beheersen. Ermee leren werken is dus een tijdsinvestering.

Hoe gebruiken jullie Qbi in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

De fysiotherapeuten gebruiken Qbi regelmatig als aanvulling op hun therapie.

Meer weten

  • Voor meer informatie over Qbi neem contact op met Bert Heuts: MScgeriatriefysiotherapie MeanderGroep Zuid-Limburg
  • Meer over Qbi op zorgvoorbeter.nl

Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.

Deel deze pagina via: