Qwiek.connect: levensecht beeldbellen op groot formaat
Gepubliceerd op: 21-09-2021
Laatst bijgewerkt op: 06-01-2023
Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: de Qwiek.connect van ZuidOostZorg.
Wat doet de Qwiek.connect en voor wie is het bedoeld?
De Qwiek.connect is een uitbreiding van de Qwiek.up. De Qwiek.connect voegt levensecht beeldbellen aan de Qwiek.up toe. De grote projectie op de muur maakt het contact heel realistisch. Totaal anders dan het kleine scherm van bijvoorbeeld mobiel, tablet of laptop. De Qwiek.connect is eenvoudig te gebruiken. De zorgmedewerker sluit de Qwiek.connect met een USB-kabel op de Qwiek.up aan en stuurt een uitnodiging met een gesprekscode naar de familie.
De gesprekscode is het unieke serienummer dat elke Qwiek.up heeft. Zodra beide kanten de uitnodiging hebben geaccepteerd, start de verbinding. De Qwiek.connect is geschikt voor zowel psychogeriatrische cliënten als somatische cliënten. De meeste somatische cliënten kunnen de Qwiek.up zelfstandig gebruiken. Psychogeriatrische cliënten hebben vaak even hulp nodig bij het opstarten.
Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?
ZuidOostZorg heeft de Qwiek.connect vorig jaar zelf bedacht. En toen samen met de leverancier ontwikkeld. ZuidOostZorg gebruikte de Qwiek.up al. “Wat zou het mooi zijn als je hiermee ook kunt beeldbellen!”, opperde programmamanager Technologie Roelfien Erasmus. Het doel was een andere, meer levensechte beleving te creëren. Na een succesvolle pilot gebruiken nu alle locaties van ZuidOostZorg de Qwiek.connect.
Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?
Bewoners ervaren het contact via de Qwiek.connect als zeer echt. In de coronatijd was dat heel fijn, want veel bewoners misten hun familie. Nu konden ze bijvoorbeeld toch de baby van hun kleindochter zien en verjaardagen meemaken. Het is een veilige manier om elkaar toch te zien, zonder risico op besmetting. Maar ook buiten corona behoudt de Qwiek.connect zijn waarde. Het maakt levensecht contact met verre familieleden mogelijk.
En voor mensen met dementie is beeldbellen altijd minder belastend dan op bezoek gaan. Ook voor mantelzorgers is de belasting minder groot. Ze hoeven niet altijd naar het verpleeghuis toe te komen. De Qwiek.connect geeft meer privacy dan gewoon beeldbellen. Want eenmaal opgestart, kunnen bewoners zonder hulp een gesprek voeren.
Zitten er ook nadelen aan deze zorgtechnologie?
De Qwiek.connect werkt alleen met de nieuwe versie van de Qwiek.up (de versie met groene in plaats van zwarte knoppen). Ook moet de wifi aan beide kanten goed zijn (4G toevoegen is een optie). Verder werkt het net zo eenvoudig als een smartphone. Soms heeft de familie wat hulp nodig om het gesprek op te starten. Dit is afhankelijk van hun technologische vaardigheden.
Hoe gebruik jullie de Qwiek.connect in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?
ZuidOostZorg zet de Qwiek.connect naar behoefte in op individueel niveau. En stimuleert familieleden om de Qwiek.connect ook te gebruiken, bijvoorbeeld om samen met de bewoner een ander familielid te bellen. Dit ontlast het zorgpersoneel. Daarnaast wil ZuidOostZorg de Qwiek.up inzetten als welzijnsactiviteit voor groepen. Denk aan kerkdiensten, feesten, bewegen op muziek en bellen met schoolklassen.
Meer weten
- Alles over beeldzorg
- Meer weten over het gebruik van de Qwiek.connect? Neem contact op met Jirza Zwerver, Projectleider technologie bij ZuidOostZorg
- Bekijk de technologie Qwiek.up
- Alles over de Qwiek.connect
- Lees ook: ‘ZuidOostZorg beamt beeldbellen op de muur’
Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.