Naar hoofdinhoud Naar footer

Slim incontinentiemateriaal vergroot privacy cliënt

Gepubliceerd op: 02-03-2020

Laatst bijgewerkt op: 06-01-2023

Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Zorggroep Tangenborgh deelt ervaringen met de inzet van slim incontinentiemateriaal.

Wat is slim incontinentiemateriaal en voor wie is dit bedoeld?

Slim incontinentiemateriaal heeft een sensor die registreert hoeveel urine er in het materiaal zit. Als het incontinentiemateriaal verzadigd is, krijgt de medewerker een signaal op de smartphone. We gebruiken het materiaal bij mensen met dementie. Maar we kijken wel goed naar de individuele cliënt. We zetten het materiaal alleen in bij cliënten bij wie het iets toevoegt aan het welzijn.  

Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?

Slim incontinentiemateriaal draagt enorm bij aan persoonsgerichte zorg. Hiervoor stoorden we cliënten vaak in de nacht tijdens de wisselrondes voor het incontinentiemateriaal. Nu kunnen we de verzadiging van het materiaal op afstand monitoren. En hoeven we cliënten dus niet meer ’s nachts wakker te maken. We komen alleen als het echt nodig is. Ook draagt het materiaal bij aan een betere huidconditie en minder natte bedden en kleding. 

Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?

Cliënten slapen beter omdat ze niet meer onnodig gewekt worden in de nacht. Ook hebben ze meer privacy, omdat we de verzadiging van het materiaal niet meer tussendoor hoeven te controleren. Medewerkers verschonen nu alleen als het echt nodig is. En omdat ze de verzadiging op afstand kunnen volgen, kunnen ze de zorgmomenten ook beter inplannen. Hiervoor ging het meer op de gok. 

Slim incontinentiemateriaal is ook goed te gebruiken bij mensen met huidproblemen – om smetvlekken te voorkomen – en bij bewoners die het vervelend vinden om verschoond te worden. 

Zitten er ook nadelen aan slim incontinentiemateriaal?

Het slimme incontinentiemateriaal is best prijzig. Het clipje waaraan je de sensor bevestigt, zit aan de voorkant. Sommige cliënten trekken deze eraf. 

Hoe gebruiken jullie slim incontinentiemateriaal in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?

Om met slim incontinentiemateriaal te werken hoef je de dagelijkse werkzaamheden niet te veranderen. Medewerkers zien op hun telefoon of het incontinentiemateriaal verzadigd is. Ze kunnen een percentage van verzadiging instellen, zodat ze bij bijvoorbeeld 50% of 75% een seintje krijgen. Zo kunnen ze de verschoning op tijd inplannen. Op de telefoon kunnen ze de verzadiging van alle slimme incontinentiematerialen volgen, maar deze gegevens zijn anoniem. Er staat alleen een appartementsnummer bij. 

Poster slim incontinentiemateriaal

Gaat jouw verpleeghuis aan de slag met slim incontinentiemateriaal? Deze poster met tips kan je gebruiken om te delen op de locatie zodat iedereen weet wat ze kunnen verwachten van de innovatie.

  • Download de poster slim incontinentiemateriaal onderaan deze pagina

Meer weten

Downloads

Deel deze pagina via: