Generiek kompas
Laatst bijgewerkt op: 08-07-2024
Toekomstbestendige zorg. Daarop zijn de uitgangspunten en bouwstenen gericht in het nieuwe ‘Generiek kompas, samen werken aan kwaliteit van bestaan’. Het geeft richting aan kwaliteit van bestaan en de rol van zorg en ondersteuning daarin.
Het nieuwe Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ is begin juli 2024 opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland. Lees meer over de invoering van het Generiek kompas.
Anders kijken naar ouderen
Een brede groep van mensen en organisaties heeft het Generiek kompas samengesteld met als uitgangspunten kwaliteit van bestaan en het leven dat iemand wil leiden. De organisatie van de zorg en ondersteuning zou niet bepalend moeten zijn. Het nieuwe kompas vervangt het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Het verschil in insteek is dat het meer de nadruk legt op het voorkomen van een grotere zorgvraag, door te kijken naar wat ouderen zelf en samen met hun netwerk kunnen en welke professionele zorg en ondersteuning daarvoor nodig is.
Verschillende fases en locaties
Het Generiek kompas sluit aan bij verschillende fases waarin ouderen hulp, zorg, ondersteuning of behandeling nodig hebben. Van het moment dat er zorg of ondersteuning thuis nodig is tot en met een complexe zorg- en behandelvraag thuis of in het verpleeghuis.
In dit onderwerp vind je voorbeelden van hoe zorgorganisaties werken met de bouwstenen en uitgangspunten van het Generiek kompas. Van kleine zorgorganisaties tot grote, van thuis tot het verpleeghuis. Zo werken we gezamenlijk aan toekomstbestendige zorg.
Lees meer over het Generiek kompas op de website Zorginzicht. Onderaan die pagina kun je het Generiek kompas ook downloaden, bij Documenten.