Exoskelet voor medewerkers
Laatst bijgewerkt op: 31-03-2025
Zorgmedewerkers voeren vaak zware taken uit, zoals tillen, draaien en bukken. Deze handelingen belasten het lichaam intensief, vooral de rug, schouders en knieën. Door de herhaalde en vaak ongemakkelijke bewegingen kunnen medewerkers fysieke klachten ontwikkelen, zoals rugpijn en gewrichtsproblemen. Een exoskelet kan hen ondersteunen door de fysieke belasting tijdens het werk te verminderen. Door een exoskelet te gebruiken, kunnen zorgmedewerkers hun taken uitvoeren met minder inspanning en minder risico op fysieke klachten.
Sector:
Ouderenzorg , Gehandicaptenzorg
Voor wie:
Zorgverlener
Fase:
Uitproberen
Er zijn twee typen exoskeletten: actieve en passieve skeletten. Een actief exoskelet maakt gebruik van motoren om de medewerker extra kracht en bewegingsmogelijkheden te geven.
Passieve exoskeletten zijn ontworpen als een mechanisch frame dat de medewerker ondersteunt, zonder gebruik van motoren. Deze exoskeletten maken gebruik van veermechanismen om de belasting op de gewrichten te verminderen. Het voordeel van passieve exoskeletten is dat ze vaak lichter en eenvoudiger in ontwerp zijn. Ze zijn hierdoor comfortabeler om te dragen en ook onafhankelijk van elektrische voeding.
Het exoskelet ondersteunt medewerkers bij tillen en verplaatsen van cliënten. Bij het type exoskelet om de onderrug te ondersteunen, draagt de zorgmedewerker een exoskelet om het bovenlichaam en de benen. Zo is er minder belasting van de rug.
Passieve en actieve exoskeletten worden ingezet bij zorgmedewerkers: vooral intramuraal, in verband met de grootte en beperkte vervoerbaarheid van het exoskelet. Actieve exoskeletten worden vaker ingezet voor revalidatiedoeleinden.
Deze waardebepaling is hypothetisch en focust op passieve exoskeletten voor zorgmedewerkers. Waardebepalend onderzoek heeft nog niet plaatsgevonden. Wel wordt er onderzoek gedaan naar het eerste gebruik van exoskeletten in de zorg en de effecten daarvan.
Zachte kosten | Zachte baten |
|
|
Harde kosten | Harde baten |
|
|
Een exoskelet zal in de praktijk gebruikt worden door meerdere medewerkers. Het gaat ook niet om een één op één relatie voor één cliënt. In dit geval valt het exoskelet onder de categorie hulpmiddelen voor verzorging en wonen, roerende voorziening. Zie de beslisboom leveringsvormen en hulpmiddelen Wlz.
Dit betekent dat bij verblijf in een verpleeghuis financiering uit het Wlz-dagtarief wel mogelijk is, maar niet voor thuiswonenden via een Volledig Pakket Thuis (VPT) of Modulair Pakket Thuis (MPT). Het valt dan onder de financiering voor algemene voorzieningen vanuit de interne bedrijfsvoering van een (thuis)zorgorganisatie.
- Een exoskelet is niet voor elke medewerker waardevol en passend. Exoskeletten kunnen ingezet worden om klachten te voorkomen en in specifieke gevallen om mensen te ondersteunen in het re-integratieproces. Om dit zorgvuldig aan te pakken is het belangrijk om de arbospecialiseten en bedrijfsarts hierbij te betrekken. Betrek de fysiotherapeuten bij de implementatie van exoskeletten binnen de organisatie, zij kunnen ook ondersteunen bij het aanmeten van exoskeletten
- Er bestaan verschillende exoskeletten die voor verschillende lichaamsfuncties ondersteuning bieden. Bekijk goed welk exoskelet je waarvoor inzet.
- Een exoskelet moet bij het eerste gebruik op maat worden ingesteld voor elke persoon. Na het op maat instellen kan het exoskelet, dat de onderrug ondersteunt, worden aangetrokken als een rugzak. De armen gaan door twee lussen en het exoskelet wordt om de heupen vastgeklikt. Het moet ook aan de benen worden bevestigd.
- Met een exoskelet is zitten en traplopen moeilijker dan zonder.
- Hoe het exoskelet wordt opgeborgen verschilt per type; soms kan het bijvoorbeeld aan een kapstok worden gehangen.