Plannen van zorg met AI
Laatst bijgewerkt op: 31-03-2025
Mensen die zorg nodig hebben, willen graag dat ze die zorg zoveel mogelijk ontvangen op momenten die voor hen gewenst zijn. Dit betekent dat zorgmedewerkers op de juiste momenten bij de juisten cliënten zijn. In de zorg wordt gewerkt met dienstenpatronen en roosters. Er zijn systemen die kunnen ondersteunen om de zorgvragen van cliënten beter te laten aansluiten op de beschikbaarheid van de zorgmedewerkers. Zo kan de zorg zoveel mogelijk op het juiste moment worden geleverd.
Sector:
Verpleeghuiszorg , Gehandicaptenzorg
Voor wie:
Zorgverlener
Fase:
In gebruik
Plannen op basis van AI-software is een digitale oplossing die kan helpen om zorgvragen beter aan te laten sluiten op de beschikbaarheid van zorgmedewerkers. Je registreert in het computerprogramma per cliënt de zorgvraag en wanneer zij zorgverlening willen ontvangen. Vervolgens voeg je de capaciteit van het team toe. Ook de randvoorwaarden die de organisatie stelt worden in het systeem gezet. Denk aan minimale lengte van een dienst of minimale bezetting. Vervolgens kan het programma met slimme algoritmes de zorgvraag balanceren met personele inzet.
Een aangesteld persoon kan dan verschillende scenario’s creëren met het programma, en zo verschillende dienstenpatronen opstellen die het beste aansluiten bij de zorgvraag en de capaciteit. Het programma biedt eindeloze variatiemogelijkheden en genereert een optimale capaciteitsplanning. Indien gewenst, stelt het ook efficiënte looproutes op.
Een planningstool op basis van AI helpt om de dienstenpatronen te maken die aansluiten op de zorgvraag van de cliënt en de mogelijkheden van het team.
Een dergelijke planningstool geeft inzichten die laten zien waar en wanneer welke zorgtaken het beste kunnen worden uitgevoerd en door welk niveau medewerker. De tool helpt om verschillende scenario's te maken in het programma. Om vragen te beantwoorden als: wat als we teams samenvoegen, een medewerker ziek wordt of er een nieuwe cliënt bijkomt, wat als we technologie inzetten, en meer? Wat gebeurt er dan in het dienstenpatroon? Dit kan per afdeling of team verschillen.
Het helpt om de juiste zorg te leveren op het juisten moment met het juiste geschoolde personeel voor de juiste taken. Zo heb je cliënten die zorg ontvangen op de gewenste tijden door het juiste personeel. Ook kan het helpen minder gaten in de planning te hebben, waardoor personeelstekorten of overschotten afnemen.
Planningstools op basis van AI zijn in te zetten voor zowel intramurale als extramurale zorg in ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Voornamelijk intramuraal kan het goed worden ingezet. Om het optimaal in de extramurale zorg in te zetten, dient nog een koppeling te worden gemaakt met het gebruikte ECD.
Nog onvoldoende inzicht op dit moment om een kosten-batenmatrix te tonen.
De financiering van deze planningstools is vergelijkbaar met elke andere softwareapplicatie die een zorgorganisatie inzet, zoals de licentie kosten voor het Elektronische Cliënten Dossier (ECD).
Het valt onder de financiering voor algemene ICT-voorzieningen, vanuit de interne bedrijfsvoering van een (thuis)zorgorganisatie.
Creëer ruimte voor actie op basis van inzichten
Inzicht krijgen via een AI planningstool is waardevol, maar zonder actie leidt dit niet tot verbetering. Zorg dat je tijd reserveert om de inzichten om te zetten in concrete veranderingen binnen organisatie/team/afdeling. Denk goed na over het proces: Wie is betrokken, wie neemt beslissingen en hoe voer je de aanpassingen door? Plan hier voldoende tijd voor in.
Zorg voor voldoende capaciteit en kennis bij het invoeren van zorgvragen
Het invoeren van zorgvragen in een AI planningstool kost tijd en vereist specifieke kennis van de zorg die wordt verleend. Betrek medewerkers die een goed inzicht hebben in de zorgbehoeften van de cliënten. Dit is belangrijk bij het invoeren van gegevens in de planningstool, wat essentieel is voor een goede werking van het systeem en een passende inzet van zorgmedewerkers. Geef deze medewerkers de tijd en begeleiding die ze nodig hebben om de zorgvragen in te voeren. Bespreek samen ook de tijdsindicaties van zorghandelingen om het systeem goed in te richten.
Wijs een verantwoordelijke aan voor scenario’s en analyses
Stel iemand binnen de organisatie aan die verantwoordelijk is voor het creëren van scenario’s in de planningstool en het uitvoeren van analyses. Deze persoon moet voldoende tijd hebben om de analyses te maken en de resultaten terug te koppelen aan het team en de managers.