Wondzorg op afstand
Laatst bijgewerkt op: 31-03-2025
Complexe(re) wonden vragen vaak regelmatige aandacht van een gespecialiseerd zorgverlener. Via een beeldtechnologie app kun je foto's van de wond snel delen met het zorgteam, arts en cliënten zelf. Dit zorgt voor een makkelijke communicatie over diagnose en wondgenezing en daarmee een beter verloop van de behandeling en genezing van de wond.
Sector:
Ouderenzorg
Voor wie:
Zorgverlener
Fase:
Verkennen
Wondzorg kan ondersteund worden door beeldtechnologie in te zetten via een digitale wondzorgapplicatie voor op de smartphone, tablet, laptop of via smart glass. De wondzorgapp biedt een centrale en beveiligde plek om per wond foto’s te uploaden, te bewaren en te delen met het zorgteam, artsen, medisch specialisten en cliënten. Dat helpt bij de diagnose.
Smart glass
Naast een applicatie kan een zorgverlener de smart glass inzetten voor wondverzorging. Via de smart glass kan een expert op afstand live meekijken, de wond op afstand analyseren en advies geven over de wondzorg. Ook kan een zorgverlener beeldbellen inzetten voor wondzorg om een expert mee te laten kijken.
Omring Noord Nederland
De wondzorgapplicatie is vooral bedoeld voor complexe wonden. Het is niet nodig dat wondzorgconsulenten zelf naar de cliënt toe gaan. Zij kunnen de foto die een andere zorgmedewerker gemaakt heeft op afstand beoordelen. Doordat de expertise van wondzorgconsulenten laagdrempelig beschikbaar is, worden zij eerder betrokken.
Tijdens de standaard wondbeoordelingen wordt de temperatuur niet altijd gemeten, terwijl een stijging van de temperatuur een teken van infectie is. Daarnaast wordt de grootte van een wond vaak opgemeten met een liniaal. Dit is onnauwkeurig en minder cliëntvriendelijk. Door een aparte camera op een tablet te klikken waar de app beeldtechnologie voor wondzorg op staat, is het mogelijk een meting te doen van de wondoppervlakte, de kleur van de wond en de temperatuur rondom de wond, zonder de wond aan te raken.
Via de app kunnen meerdere zorgverleners één complexe wond centraal behandelen en zo ook het verloop van de wondbehandeling en -genezing gemakkelijk aan elkaar en aan de cliënt laten zien. Dit maakt samenwerken (op afstand) makkelijker en zo kan het behandelplan met elkaar worden uitgevoerd. Bovendien helpt de app de wondzorgregistratie te digitaliseren.
Verschillende vormen van wondzorgtechnologieën worden ingezet bij intra- en extramurale cliënten met diepe en complexe wonden, zoals decubitus, diabetische voet, huidscheuring (skin tears) en oncologische wonden. Zorgprofessionals, wondzorgspecialisten en cliënten zijn gebruikers van de beeldtechnologieën en de app. Digitale wondzorg wordt zowel in de thuiszorg als in het verpleeghuis gebruikt.
Onderstaande kosten/batenoverzicht is gebaseerd op het onderzoek ‘Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg’ (Significant & Vilans, april 2021). Dit had een verkennend karakter voor deze digitale zorgtechnologie.
Zachte kosten | Zachte baten |
|
|
Harde kosten | Harde baten |
|
|
Wet zorg en dwang
Als het wordt toegepast bij een persoon met dementie is de Wzd niet van toepassing omdat er geen sprake is van het uitoefenen van toezicht op de cliënt. Lees meer over digitale zorg en de Wzd.
Medical Device Regulation
Producten zoals Beeldtechnologie voor wondzorg zijn waarschijnlijk een medisch hulpmiddel, in de zin van de Medical Device Regulation. Met name het toepassen van een camera bij het meten van diverse aspecten van een wond. Deze producten moeten daarom een zwaardere CE-certificering hebben. Lees meer over digitale zorg en Medical Device Regulation.
Zorgverzekeraars vergoeden de Wondzorg App aan zorgorganisaties (zorgvannu.nl).
- Wmo: niet van toepassing
- Zvw: prestatie thuiszorgtechnologie: aantonen tijdsbesparing noodzakelijk. Een enkele zorgverzekeraar vergoedt deze digitale zorgtechnologie.
- Wlz: binnen dagtarief voor Volledig Pakket Thuis. Bij Modulair Pakket Thuis is prestatie thuiszorgtechnologie van toepassing, het kunnen declareren van extra uren bij het zorgkantoor.