9 tips voor het implementeren van expertise op afstand
Gepubliceerd op: 01-04-2025
Zorgmedewerkers hebben door de steeds complexere zorg vaker ondersteuning nodig van collega’s met een bepaalde expertise. Zij zijn alleen niet altijd in de buurt. Expertise op afstand kan dan een oplossing zijn. Voor je aan de slag gaat met expertise op afstand moet duidelijk zijn waarom, waar, wanneer en hoe je het wil inzetten. Deze 9 tips helpen je om deze technologie te implementeren in jouw organisatie.
Om expertise op afstand te implementeren bieden digitale mogelijkheden een oplossing. Met een smartphone, smart glass of bodycam kan een deskundige eenvoudig op afstand meekijken en meedenken. Zo verbetert de kwaliteit van de zorg, zelfs zonder de fysieke aanwezigheid van de expert.
Waar kun je expertise op afstand voor inzetten?
Door digitaal mee te kijken, kan een zorgverlener begeleiding en advies geven over een situatie. Bijvoorbeeld via observaties of stap-voor-stap-begeleiding bij een verpleegkundige handeling. Medewerkers kunnen hierdoor met meer vertrouwen handelen in situaties waarin ze zelf minder kennis of zekerheid hebben.
Expertise op afstand wordt in de praktijk op verschillende manieren ingezet. Denk bijvoorbeeld aan wondzorg, triage, observatie bij onverklaard gedrag of een diëtist die wil meekijken hoe de cliënt slikt. Ook kan het ingezet worden bij scholing.
Hoe ga je er mee aan de slag?
Voor je aan de slag gaat met expertise op afstand moet duidelijk zijn waarom, waar, wanneer en hoe je het wil inzetten. Deze 9 tips helpen je om deze technologie te implementeren in jouw organisatie. In de implementatietoolkit Expertise op afstand lees je nog meer praktische tips. Je vindt de toolkit bij de downloads.
Tips voor de implementatie
Tip 1: stel een sterk team samen
Zorg voor een goede vertegenwoordiging van de organisatie en betrek medewerkers uit de praktijk bij het projectteam. Ga je werken met externe partijen zoals de huisartsenpraktijk? Houd dan ook rekening met hoe zij naar het gebruik kijken en neem hen mee in het implementatieproces.
Tip 2: ontdek de echte gebruikersvraag
Analyseer het (zorg)inhoudelijk vraagstuk. Wanneer zou expertise op afstand voor jullie van toegevoegde waarde zijn? Definieer deze situaties goed en kijk met deze situaties in gedachte naar de volgende tips.
Tip 3: zorg voor een sterke basis
Creëer een duidelijke visie op digitale zorg. Zorg voor betrouwbare ICT-systemen en voldoende kennis binnen het team. Zorg dat iedereen goed kan omgaan met deze systemen, zelfs in acute situaties.
Tip 4: bepaal je gebruikersmomenten
Het is belangrijk om van tevoren duidelijk te hebben of je gaat werken met geplande of ongeplande momenten, waarin je expertise op afstand gaat inzetten. Spreek goed af hoe het belproces eruitziet. Bellen ze direct naar de expert of moet er eerst een afspraak gemaakt worden?
Tip 5: kies de juiste technologie
Onderzoek wat jouw organisatie al heeft op ICT-gebied en of je misschien vergelijkbare resultaten kunt boeken met jullie huidige digitale infrastructuur. Kijk vanuit de gebruikersvraag welke technologie het beste past bij jullie situatie, eisen en wensen. Houd hierbij rekening met de behoeften van cliënten en medewerkers.
Tip 6: stem rollen en taken af
Maak afspraken over wie waarvoor verantwoordelijk is bij de inzet van expertise op afstand. En zorg ervoor dat de betrokken medewerkers goed voorbereid zijn.
Tip 7: zorg voor urgentie
Onderzoek of er voldoende urgentie is binnen jullie organisatie om te gaan werken met expertise op afstand. Ervaart de medewerker deze urgentie ook voldoende?
Tip 8: check het (interne) vertrouwen
Bij het inzetten van expertise op afstand, moet er voldoende vertrouwen zijn binnen jouw organisatie om adviezen van elkaar op te volgen. Wanneer een medewerker ter plaatse de stappen gaat uitvoeren, zal diegene moeten kunnen vertrouwen dat wat er gezegd wordt ook klopt en het beste is voor de cliënt.
Tip 9: maak medewerkers bekend met het gebruik
Zet expertise op afstand regelmatig in. Vaker gebruik maken van een technologische toepassing zorgt dat je er handiger in wordt. Daardoor zal het proces versnellen in acute situaties.