Een goede werksfeer is belangrijk. Binnen het geheel moet iedereen zich welkom en gewaardeerd voelen. Dat geldt zowel voor medewerkers, als voor stagiaires, naasten, vrijwilligers en anderen waar je mee samen werkt. Er is aandacht voor elkaar, zowel persoonlijk als professioneel. Je voelt je verbonden met het eigen team, de leidinggevende en de organisatie. Iedereen wordt eerlijk geïnformeerd en er is ruimte voor verschillende meningen. Diversiteit wordt omarmd, je wordt gezien en gehoord zoals je bent. Ook wordt er aantoonbaar gezorgd voor sociale veiligheid, zonder roddels of uitsluiting. Leiders, formeel en informeel, laten het goede voorbeeld zien.
Praatplaat: Aantrekkelijk Werkgeverschap
Gepubliceerd op: 07-10-2024
Aantrekkelijk werkgeverschap gaat over het zorgen dat medewerkers zich goed voelen op hun werk, waardoor ze graag blijven en zich ontwikkelen. Dit betekent dat een organisatie goed luistert naar medewerkers en hen de kans geeft om mee te denken. Het doel is dat mensen hun werk met plezier doen en dit ook voor lange tijd kunnen volhouden. Maar wat betekent aantrekkelijk werkgeverschap precies? Welke onderdelen horen daarbij en hoe werken ze samen? In deze toelichting leggen we dit uit aan de hand van de praatplaat.
Doel van de Praatplaat
De praatplaat is gemaakt om organisaties bewust te maken van hoe belangrijk aantrekkelijk werkgeverschap is. Het helpt om medewerkers te behouden en om met elkaar in gesprek te gaan over wat er nodig is om het werkplezier te vergroten. Deze praatplaat is bedoeld voor iedereen die werkt in of met de zorg, zoals managers, HR-medewerkers en teams. Zij kunnen de praatplaat gebruiken om te bespreken wat medewerkers nodig hebben om met plezier en energie te blijven werken.
De vijf elementen van aantrekkelijk werkgeverschap
Medewerkers moeten in hun team de vrijheid ervaren om het werk zoveel mogelijk op hún manier te doen, binnen duidelijke kaders. Ruimte pakken wordt gestimuleerd en de randvoorwaarden om je werk goed te kunnen doen zijn aanwezig. Dit zorgt ervoor dat zorgmedewerkers hun vakmanschap kunnen laten zien. Dit betekent voortdurend met elkaar hierover het gesprek voeren. Oprecht naar elkaar luisteren en echt geïnteresseerd zijn in de ander. In een lerende cultuur is het veilig om je (verbeter)ideeën te uiten, feedback te geven en te ontvangen en te leren van elkaar. Ook is het belangrijk dat medewerkers op alle niveaus formeel mee mogen praten en dat er echt naar hen geluisterd wordt. Bijvoorbeeld door actief en continu aan de slag gaan met de resultaten uit het medewerkertevredenheidsonderzoek.
Voorbeelden ondersteunen van autonomie en zeggenschap:
- Dossier Zeggenschap
- Icare: ‘Shared governance = zorgmedewerkers een stem geven’
- Podcast Vilans, Sandra Dahmen in gesprek met Jarcine Spaander over leiderschap en zeggenschap van medewerkers: Praktijkinspiratie voor toekomstbestendige ondersteuning en zorg #1 van Vilans (soundcloud.com)
- Natascha Kalkman van Jouw verhaal, onze zorg - Actie Leer Netwerk
Medewerkers die de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen in de huidige functie of om door te groeien naar een andere functie, voelen zich meer verbonden en uitgedaagd. Het helpt hen om zich zeker te voelen in hun werk en geeft loopbaanperspectief voor de toekomst. Persoonlijke talenten en ontwikkelwensen krijgen de ruimte. Daardoor kun je medewerkers behouden en je als organisatie toekomstbestendig ontwikkelen. Leren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door (verkorte modulaire) scholing, e-learnings en leernetwerken. Effectief is vooral ook het leren op de werkplek. Tijdens werktijd, het werkproces zo inrichten dat, zowel nieuwe als ervaren medewerkers elkaar inspireren en van elkaar leren, zorgt ervoor dat het team zich ontwikkelt.
Voorbeelden blijven leren en ontwikkelen:
- Koploper Leerhuis Silverein: Praktijkgestuurd opleiden - Actie Leer Netwerk
- Verhalen delen brengt leren en ontwikkelen op gang
- Je werkplek als leerplek
- Leren en ontwikkelen in de zorg
- Dossier Zorgtalent van de toekomst
- Impactmakerprijs 2024 genomineerde: Lerend netwerk: bekwaam is inzetbaar; Beweging 3.0 (actieleernetwerk.nl)
Iedereen moet gezond en veilig kunnen werken, zonder te veel werkdruk. Het helpt om open gesprekken te voeren over wat medewerkers in elke levensfase nodig hebben om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Werktijden en roosters zijn daarin een belangrijke factor, net als het actief promoten en benutten van de mogelijkheden uit de CAO waaronder levensfasebeleid en zorgverlof. Een aantrekkelijke en gezondheid bevorderende werkomgeving is helpend voor werkplezier én om duurzaam inzetbaar te blijven. Tenslotte is het belangrijk dat er goede ergonomische en technologische hulpmiddelen zijn en dat regels over veiligheid en Arbo goed worden nageleefd.
Voorbeelden gezond werkklimaat:
Het is belangrijk dat medewerkers eerlijk betaald worden voor hun werk en dat er goede arbeidsvoorwaarden zijn, zoals zorgverlof of reiskostenvergoeding. Heb oog voor financiële zekerheid en economische onafhankelijkheid en communiceer duidelijk over de mogelijkheden om meer te werken, als iemand dat wil. Zorg ook voor een rechtvaardige beloning met een eerlijk evenwicht tussen maatwerk (privileges) en collectief belang voor het team. Werk tenslotte aan een transparante beloningscyclus.
Voorbeelden eerlijke beloning:
Gebruik van de praatplaat
De praatplaat kan gebruikt worden door verschillende mensen in de zorg, zoals managers, HR-medewerkers en teams. Het doel is om met elkaar in gesprek te gaan over wat kun je als organisatie doen om ervoor te zorgen dat medewerkers met plezier blijven werken. Door deze gesprekken kun je samen concrete stappen zetten om een aantrekkelijke werkgever te worden of te blijven. Het gezamenlijke gesprek zorgt ervoor dat je de juiste stappen zet, die er echt toe doen. Deze praatplaat is daarvoor een handig hulpmiddel.
Met deze praatplaat kunnen zorgorganisaties stap voor stap werken aan een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen, zich blijven ontwikkelen en met plezier werken.
Bron
- Blog Annet de Lange (2021); De weg naar modern werkgeverschap - Skipr
- Commissie werken in zorg (2020): Commissie Werken in de Zorg | Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Rijksoverheid.nl
- Website RegioPlus: Arbeidsmarktinformatie – oplossingsrichtingen
- Goed werkgeverschap is sleutel voor arbeidsmarkt die op slot zit - Skipr (2022)
- Gezondheidsproblemen bij laagbetaalde ouderenzorgmedewerkers | Zo (zonmw.nl)
- Resultaten ‘Waardigheid en trots op locatie’
- Kennis over agressie, werkbalans en fysieke belasting: Home - Gezond en Zeker
- Aan de slag voor de zorg: ruimte voor zorgprofessional (SER)