Naar hoofdinhoud Naar footer

Niet meer verdwalen met Zorghorloge

Gepubliceerd op: 28-03-2019

Tangenborgh vertelde tijdens een congres Zorg en ICT over het Zorghorloge. Deze smartwatch geeft de bewoners van Tangenborgh meer bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om zowel binnen als buiten de gebouwen te dwalen in plaats van te verdwalen.

De organisatie heeft  voor het Zorghorloge geen bestaande technologie geïmplementeerd, maar nieuwe technologie ontwikkeld én geïmplementeerd op één afdeling. Voor dit initiatief zijn wel twee bestaande technieken gebruikt. Een horloge met GPS, de zogenaamde de smartwatch oftewel het Zorghorloge, en een smartphone. Naast bewoners zijn ook medewerkers aangesloten op het systeem. Ook zij dragen een horloge.

Tangenborgh nam deel aan de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst van het ministerie van VWS. Hierdoor kreeg zij ondersteuning van een extern bureau bij de implementatie van het Zorghorloge.

Hoe werkt het?

De arts van de bewoner geeft het advies om de smartwatch te dragen. Meestal omdat deze bewoner dementie heeft en met regelmaat verdwaalt. Daarna is goedkeuring nodig van de professionals en naasten. De smartwatch is bedoeld voor zowel alarmering als dwaaldetectie.

  • Alarmering is voor zowel bewoner als medewerker. Wanneer zij in nood zijn dan kunnen zij via het horloge alarmeren plus hun locatie verzenden. Dit komt dan binnen op een smartphone bij een dienstdoende medewerker. Normaal gebruiken bewoners een halsketting met noodknop, terwijl de werknemers een telefoon gebruiken om te alarmeren. Allebei deze devices alarmeren zonder een locatie door te geven, waardoor een situatie kan escaleren omdat er niet op tijd hulp ter plekke is.
  • De dwaaldetectie laat medewerkers zien waar de bewoner zich binnen of buiten Tangenborgh begeeft.

Waarom?

70 procent van de bewoners bij Tangenborgh heeft een vergevorderd stadium van dementie en weet vaak niet waar ze zich bevinden. Ook hebben ze vaak geen idee hoe ze terug moeten gaan naar waar ze vandaan komen of hoe ze om hulp moeten vragen als ze verdwaald zijn. Maar ze willen wél vrij kunnen bewegen. Daarnaast verwachten zorgprofessionals dat wanneer bewoners meer leefruimte hebben zij minder agressief gedrag vertonen. Dit zorgt voor minder vervelende voorvallen voor het personeel en hierdoor minder psychische klachten en dure uitval. Bovendien zijn medewerkers minder tijd kwijt aan het zoeken van bewoners. Het personeel weet namelijk waar een bewoner zich bevindt.

Annemieke Blokker over virtuele verpleeghuisomgeving

Dat de zorg te duur is en anders moet, dát hoort de samenleving al een poosje. Maar of dat zo is en hoe dat ‘anders’ eruit moet zien, hoor je zelden. Annemieke Blokker schetst een toekomstscenario: ‘Het verpleeghuis van de toekomst is een virtuele verpleeghuisomgeving thuis.’

Dilemma’s (en oplossingen)

  • Verzorgenden mogen officieel geen horloges dragen. Dit probleem heeft Tangenborgh aangepakt door contact op te nemen met het ministerie van VWS en de inspectie. Na uitleg over hun plan, zijn ze overeengekomen dat een horloge toegestaan is, mits het goed schoon te maken is en waterdicht. Overal binnen de afdeling hangen desinfecterende doekjes om het horloge schoon te maken. Ook nemen de verzorgenden het horloge bij het handen wassen even mee.
  • De batterij van de smartwatch raakt snel leeg. De organisatie is nu aan het experimenteren met twee nieuwe smartphones die langer meegaan.

Voordelen

  • Een horloge is iets vertrouwds en herkenbaar voor bewoners, waardoor ze het minder snel vervelend vinden om te dragen.
  • Een horloge heb je eigenlijk altijd om, waardoor het systeem relatief betrouwbaar en veilig is.
  • Per jaar bespaart Tangenborg 2000 euro aan ‘zoekkosten’ doordat het personeel minder vaak op zoek is naar bewoners. En 6000 euro aan ziekteverzuim vanwege incidenten. Na drie jaar is het investeringsbedrag terugverdiend.
  • De medewerkers en bewoners die het Zorghorloge gebruiken, geven aan dat ze ‘gelukkiger’ zijn.

FAQ

  • Doet de bewoner de smartwatch af?
    Dit heeft de organisatie tot nu toe nog niet meegemaakt.
  • Hoe ervaren de bewoners de smartwatch?
    De verzorgers zien dat de bewoners het leuk vinden en blij worden van de extra vrijheid. Wanneer het horloge leeg is dan willen zij graag een ‘volle’. Het horloge zit bovendien goed, het werkt goed en de bewoners weten zelf hoe ze kunnen alarmeren. Daarnaast blijkt het horloge praktisch in de omgang. De bewoners kunnen nu bijvoorbeeld zelf de smartwatch aan de lader doen.
  • Is het horloge geschikt voor iedere bewoner?
    Nee, het horloge is niet geschikt voor iedere bewoner. Dit wordt bepaald door familie, bewoner, zorgprofessional, arts en psycholoog.

Lees meer over de challenge en het Zorghorloge 

Winnaar challenge

Acht deelnemers aan de Challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’ kregen ondersteuning van een extern bureau. Ieder jaar wordt er een winnaar uit deze ‘finalisten’ gekozen. Een van hen was Evean met hun slimme incontinentiemateriaal. Aan de hand van een sensor in incontinentiemateriaal en een losse, persoonsgebonden clip, meet Evean in hoeverre het materiaal verzadigd is. De clip verzamelt data over het plaspatroon van bewoners. Deze informatie is terug te lezen via een app op een smartphone. Op deze manier kunnen de zorgverleners precies bijhouden wanneer het tijd is om het incontinentiemateriaal te verschonen.

Deel deze pagina via: