Makkelijker in en uit bed met het flexobed
Gepubliceerd op: 08-02-2022
Laatst bijgewerkt op: 06-01-2023
Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. Met deze keer: het flexobed van WelThuis.
Wat doet het flexobed en voor wie is het bedoeld?
Het flexobed is een bed voor cliënten die wel kunnen staan, maar niet zelf van zit naar lig kunnen komen en omgekeerd. Het flexobed kan zich automatisch vervormen tot zitting. Je kunt verschillende standen instellen. Bijvoorbeeld een stand voor tv-kijken en voor slapen.
De leverancier stelt deze standen in als hij het bed levert, op maat voor de cliënt. De standen zijn later altijd bij te stellen. Daar komt de leverancier zo vaak als nodig voor langs. De zorgmedewerker of de cliënt zelf bedient het flexobed met een afstandsbediening. Het indraaien van het bed duurt ongeveer een halve minuut.
Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?
Voor somatische cliënten bestaan nog niet zoveel technologische oplossingen. WelThuis zoekt juist praktische technologieën, om cliënten meer zorg op maat te bieden en het werk van zorgmedewerkers te verlichten. WelThuis gebruikte het flexobed al in de thuiszorg. En zet het nu ook in het verpleeghuis in.
De doelgroep zijn cliënten die half verlamd zijn, maar nog wel een goede balans hebben en rechtop kunnen zitten. En dan vooral zwaarlijvige cliënten. Samen met de leverancier hebben zorgmedewerkers van WelThuis gekeken welke aanpassingen nodig waren om het bed in het verpleeghuis te kunnen gebruiken. De flexobedden in het verpleeghuis zijn bijvoorbeeld hoger, zodat er een tillift onder past.
Wat zijn de voordelen voor cliënt en medewerker?
Het kost medewerkers veel kracht om een cliënt rechtop in bed te zetten en uit bed te draaien. En andersom, om een cliënt voorzichtig in bed te helpen. Zeker als cliënten meer dan 100 kilo wegen. Het flexobed neemt deze handelingen van de zorgmedewerkers over, wat ze veel energie bespaart. Ook kunnen zorgmedewerkers de cliënten nu alleen helpen. Ze hoeven dus niet meer te wachten op een collega.
Cliënten hebben een bed dat op maat is ingesteld. Rechtop slapen of in een bepaalde houding tv kijken, het kan allemaal. Dat maakt de zorg meer op maat. Voor cliënten is het ook prettig dat maar één zorgmedewerker hoeft te helpen bij het in en uit bed komen. Het is daardoor rustiger op de kamer.
Zitten er ook nadelen aan deze zorgtechnologie?
Niet iedereen kent het flexobed en weet hoe het werkt. Dat geldt zeker voor invalkrachten. Het kost dan tijd om alles uit te leggen. Daarnaast neemt het bed wat meer ruimte in beslag. Je moet het bed een stukje van de muur af zetten, anders schuurt het matras bij het uitdraaien tegen de wand aan.
Hoe gebruiken jullie het flexobed in de dagelijkse zorgwerkzaamheden?
We gebruiken de bedden elke dag bij het in en uit bed gaan. Maar ook tijdens het wassen en aankleden is het bed handig.
Meer weten
- Mail voor meer informatie over het flexobed met WelThuis via a.trapman@welthuis.nl
- Bekijk zorgtechnologie op de website zorgvannu.nl
- Kijk ook eens op hulpmiddelenwijzer.nl
Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.