Valgevaar voorkomen met de Smart Floor
Gepubliceerd op: 02-01-2021
Laatst bijgewerkt op: 06-01-2023
Het aanbod en gebruik van zorgtechnologie in de langdurige zorg neemt enorm toe. Om zorgaanbieders beter inzicht te bieden in bestaande technologieën, delen zorgorganisaties hun ervaringen en aandachtspunten. tanteLouise deelt haar ervaringen met het gebruik van de Smart Floor.
Wat doet de Smart Floor en voor wie is het bestemd?
De Smart Floor is een vloer met passieve sensoren die aangestraald kunnen worden met een device om de enkel. Zo wordt er informatie teruggegeven over de manier van lopen. Deze meet onder andere de loopafstand, snelheid en positie van de drager. De fysiotherapeuten doen de analyses van de data en gebruiken deze om het valgevaar te voorkomen. Het zit echt op preventie. We zien dat loopsnelheid een voorspeller is van vallen, als deze omlaag gaat neemt het risico toe. We zien steeds vaker dat mensen langzaamaan steeds langzamer gaan lopen. Zo’n device haalt dat verschil er wel uit, hierdoor kunnen we gelijk ingrijpen. Onder andere door een WOLK in te zetten, een heupairbag die ernstig letsel kan voorkomen. We gebruiken die slimme vloer om te onderzoeken wie in aanmerking komt voor een WOLK. Laatst hebben we een bewoner gedetecteerd, die kreeg toen een WOLK. Twee dagen later viel ze, door de WOLK hebben we ernstig letsel kunnen voorkomen.
Waarom gebruiken jullie deze zorgtechnologie?
We zien dat het vallen en heupfracturen een groot probleem zijn voor ouderen, ze worden er erg kwetsbaar door. Komen vaak van de regen in de drup, want ze worden angstiger. Die angst zorgt ervoor dat mensen minder durven te bewegen, wat juist nodig is om vitalter te blijven. We willen dat mensen met een veilig gevoel bewegen, waardoor ze actief blijven en kwetsbaarheid kunnen voorkomen.
Wat zijn de voordelen voor bewoner en medewerker?
Voor medewerker: grote voordelen, want het bespaart ze tijd. Er is een onderzoek gedaan naar de extra tijd die een val kost (familie informeren, MIC, aanpassen van doelen, etc.). Kost gemiddeld zo’n 200 uur per heupfractuur. Tot voor kort hadden we zo’n 50 heupfracturen per jaar, dat zijn er inmiddels minder dan 10. Het levert dus heel veel tijd op.
Medewerkers voelen zich daarnaast minder schuldig, omdat ze vroeger vonden dat ze iets hadden moeten doen om de heupfractuur te voorkomen. Dat schuldgevoel verdwijnt, dat geeft een goed gevoel. Het verlaagt daarnaast ook de werkdruk, omdat alle tijd en aandacht meestal naar de gevallen bewoner ging. Dat terwijl er ook andere bewoners zorg nodig hebben.
Het grote voordeel voor bewoners is dat ze hun heup niet breken, doordat we preventief kunnen handelen.
Zijn er ook nadelen aan deze zorgtechnologie verbonden?
Het nadeel is dat je niet kan meten zonder zo’n enkelbandje. Dus bewoners moeten het wel tijdens de meting dragen.
Hoe gebruik je het in je dagelijkse zorgwerkzaamheden?
Wij meten niet iedere dag, maar we meten periodiek de bewoners die daarvoor in aanmerking komen, om een beeld te krijgen van hoe ze ervoor staan.
De frequentie van meten wordt afgestemd met de fysiotherapeut en de SO. De bewoners dragen alleen het bandje tijdens deze metingen. Hierdoor heb je als organisatie niet heel veel bandjes nodig, omdat ze alleen worden gebruikt tijdens metingen. De slimme vloer ligt in de ruimte van de fysiotherapeuten en in de gang die leidt naar de bewonersappartementen.
Zodra de metingen een vergroot risico laten zien op vallen, kijkt de fysiotherapeut naar preventieve maatregelen.
Meer weten
- Voor meer informatie over de Smart Floor neem contact op met Jan-Kees van Wijnen: directeur zorg en behandeling.
- Ga naar de website van Smart Floor
- Lees ook: ‘Smart Floor, technologie voor de gezondheidszorg’
Bekijk het overzicht met zorgtechnologieën en ga zelf aan de slag met een van de innovaties.