Naar hoofdinhoud Naar footer

Langdurende zorg thuisOrganiseren Wlz-zorg thuis: VPT, MPT en PGB

Laatst bijgewerkt op: 03-07-2024

Het aanbieden van verpleegzorg thuis is niet iets dat je er als zorgorganisatie even bij doet. Het is een heel andere manier van organiseren die je niet kunt vergelijken met thuiszorg of verpleeghuiszorg. Hoe maak je het aanbieden van Wlz-zorg thuis mogelijk? Wat is het verschil tussen het volledig pakket thuis, het modulair pakket thuis en het persoonsgebonden budget en hoe geef je dit vorm?

Bij dit onderwerp lees je over het verschil tussen het volledig pakket thuis (VPT), het modulair pakket thuis (MPT) en het persoonsgebonden budget (PGB).

Wat is volledig pakket thuis?

Het VPT omvat zorg en ondersteuning voor ouderen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Ouderen blijven thuis wonen en ontvangen daar zorg en ondersteuning van een zorgorganisatie.

Wat is modulair pakket thuis?

Het MPT omvat zorg en ondersteuning voor ouderen met een indicatie voor de Wlz, die niet alle zorg uit hun Wlz-indicatie nodig hebben. Ouderen blijven thuis wonen en ontvangen daar zorg en ondersteuning, soms van verschillende organisaties.

Wat is persoonsgebonden budget?

Het persoonsgebonden budget (PGB) bestaat uit een geldbedrag, waarmee een oudere of zijn naaste zelf de zorg en ondersteuning inkoopt die hij nodig heeft.

4 vormen van volledig pakket thuis

Bij VPT maken we onderscheid in hoe de oudere woont. Op basis hiervan zijn er 4 vormen van het VPT mogelijk:

  1. VPT geclusterd
    Ouderen wonen bij elkaar in een woonvorm en ontvangen allemaal VPT. Een woonvorm bestaat minimaal uit 5 ruimtelijk geclusterde zelfstandige wooneenheden waar overwegend ouderen wonen.
  2. VPT gespikkeld
    Ouderen wonen bij elkaar in een woonvorm. Een deel van de ouderen ontvangt wel VPT, de andere ouderen niet.
  3. VPT ongeclusterd nabij locatie
    Ouderen wonen in hun eigen huis en ontvangen VPT. Het huis ligt binnen een bepaalde afstand van de zorglocatie.
  4. VPT ongeclusterd of VPT in de wijk
    Ouderen wonen in hun eigen huis en ontvangen VPT.

Wegwijzer langdurende zorg thuis

Bij dit onderwerp vind je handreikingen, succesfactoren, inspiratie en een overzichtelijke wegwijzer voor langdurende zorg thuis. In de wegwijzer staan de verschillen en overeenkomsten tussen VPT, MPT en PGB, ook vergeleken met wijkzorg en zorg in het verpleeghuis. Denk aan zaken als toegang tot de zorg, woonsituatie, wie levert de zorg, welzijn, toezicht en medische verantwoordelijkheid.

Hoe organiseer je Wlz-zorg thuis?

Waar positioneer je Wlz-zorg thuis in de organisatie? Als apart product of eventueel onder de vlag van de wijkzorg of juist de verpleeghuiszorg? Wie is de doelgroep en hoe stel je je team samen? Deze onderwerpen en  meer over het organiseren van Wlz-zorg thuis lees je in de handreiking Hoe organiseer je Wlz-zorg thuis?

Nieuws Organiseren Wlz-zorg thuis

Er is geen nieuws.